RecensieDans

Luchtige nonsensspelletjes in Panflutes & Paperwork ★★★★☆

Annette Embrechts
Moving Futures Dansfestival Beeld Het Echte Werk
Moving Futures DansfestivalBeeld Het Echte Werk

Knullig, maar zo doordacht uitgevoerd dat het droogkomisch wordt. Danseres en choreograaf Ingrid Berger Myhre wisselt halverwege Panflutes & Paperwork kort van rol met muzikant en componist Lasse Passage. Zij pakt zijn gitaar en perst vals een simpel akkoordenschema eruit, van de song I wanna take you home. Hij probeert met onhandige motoriek haar bewegingen na te doen, een cirkeldansje, handstand en kniebuiging. Lachwekkend en lief, zoals ze proberen alles (ook elkaars talent) te delen in dit kleine uur vol luchtig uitgevoerde nonsens-spelletjes.

Lasse Passage en Ingrid Berger Myhre in Panflutes & Paperwork Beeld Rob Hogeslag
Lasse Passage en Ingrid Berger Myhre in Panflutes & PaperworkBeeld Rob Hogeslag

Sterk is de opening met een synchroon vertolkt dadaïstisch gedicht vol duo-woorden: fish & chips, meet & greet, up & down. Evenals het zittend uitgevoerde duet vol scherpe hoofdknikken, op ritmisch geroffel van vier percussiehoutjes.

De Noorse Berger Myhre (30), opgeleid in Amsterdam en Brussel, lijkt patent te hebben op dit soort onderkoelde danshumor. Je moet ervan houden, maar als je dat doet heb je met Panflutes & Paperwork een origineel onderdeel van het Moving Futures Dansfestival te pakken. Dit presenteert in elf steden nieuw werk van jonge choreografen.

Soms nog pril, zoals het in elkaar geschoven duet The Beauty of Falling Apart van Heather Ware (38) en Hilde Elbers (39). Ze hebben (deels via Skype) een solo voor elkaar gemaakt en dansen die nu tegelijkertijd. Dat werkt niet. Soms trekt Ware de aandacht met een intens traag golvend bekken, dan breekt Elbers daar bruut doorheen met een snoekduik, trillende hand of huilschreeuw. Te vaak zit je minutenlang naar niets te kijken: een verloren haarelastiekje in een spotlight. Maak er weer losse optredens van. Zoals Fransman Joseph Simon (29) doet in zijn pure bewegingssolo Chameleon. Als een afgeschoten danspropje schiet hij langs dansstijlen, zoals klassiek ballet, breakdance, house, hiphop en showswing. Langzaam vouwt zijn lichaam zich open.

Joseph Simon in zijn solo Chameleon Beeld Marie-Sarah Simon
Joseph Simon in zijn solo ChameleonBeeld Marie-Sarah Simon

Moving Futures Dansfestival, 11/3, Theater Kikker, Utrecht. 16 en 17/3 in Groningen. Tournee t/m 20/6

★★★☆☆ Chameleon door Joseph Simon

★★☆☆☆The Beauty of Falling Apart door Heather Ware & Hilde Elbers

★★★★☆ Panflutes & Paperwork door Ingrid Berger Myhre & Lasse Passage

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden