Kort en goed (of niet) Jacques Vriens - Code Kattenkruid

Luchtig opa’s dood tegemoet met Jacques Vriens (drie sterren)

Als hij weet dat hij gaat sterven, kruipt opa’s kater lekker in de zon tussen het kattenkruid. Zoiets wil opa ook. Met kleinzoon Stijn spreekt hij daarom Code Kattenkruid af. Dat betekent dat die, in geval van nood, op een afgesproken plek opa’s laatste wilsbeschikking kan vinden. Daarin staat dat hij euthanasie wil.

Nogal iets om een brugklasser mee op te zadelen. Net als een driedaagse fietstocht met een terminale patiënt, die te eigenwijs is om in bed te liggen wachten tot het voorbij is. Niet zo gek dat de rest van de familie protesteert. Opa en Stijn vertrekken stiekem. Als dat maar goed gaat.

Die spanning is wat het nieuwste boek van bestsellerauteur Jacques Vriens gaande houdt. Je gunt het die twee om nog één keer samen te zijn. Maar als opa bijna verdrinkt in het bad van het hotel en Stijn hem er niet uit kan krijgen, dan blijkt stervensbegeleiding misschien toch iets te veel gevraagd voor een scholier.

Wat een lef, om hier op zo’n luchtige toon over te spreken. Dat deze voormalige schooldirecteur dat goed kan, weten we al een oeuvre lang. Vriens verstaat de kunst om openhartige kinderboeken over de grote dingen des levens te maken, die ook nog gelezen worden. Zoals de verfilmde, hedendaagse klassieker Achtste groepers huilen niet, waarin een klasgenoot overlijdt aan kanker.

Jammer dat zijn uitgever kennelijk vond dat dit een manuscript was als alle andere. Er had nog wel wat aan geschaafd mogen worden. Het ge-ha-die-opa gaat op een gegeven moment op de zenuwen werken en de dialogen zijn hier en daar wat houterig. Ronduit beroerd zijn de titelkeuze en de vormgeving van het omslag. Het boek ziet er daardoor uit als het tegenovergestelde van wat het is. Jacques Vriens verdient beter.

Jacques Vriens: Code Kattenkruid – Hoe mijn opa vrolijk doodging
Van Holkema & Warendorf; 128 pagina’s; € 14,99.
Vanaf 10 jaar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.