Review

Lucas De Man pakt zijn publiek in op hartveroverende wijze

Een mystieke wandeling en een warmbloedige geschiedenisles op Theater Festival Boulevard. Ze verdienen beide een groot publiek. Lucas De Man pakt zijn publiek in op hartveroverende wijze, met hulp van interviews, video, boeken en Playmobilpoppetjes.

Lucas De Man.Beeld Phile Deprez

Een reis naar binnen en een reis naar buiten. Twee diametraal verschillende voorstellingen, te zien tijdens Theaterfestival Boulevard, bezorgen je een wonderlijk verrijkende ervaring. Curve van Schweigman&/Het Houten Huis is een mystieke wandeling door een opgeblazen spiraalvormige tunnel, die het verlichte gevoel oproept dat mensen associëren met een bijna-dood-ervaring. Rümke en De Man Door Europa van Het Zuidelijk Toneel/Stichting Nieuwe Helden is juist een talig, warmbloedig pleidooi voor een gezonde betrokkenheid bij de publieke ruimte. Theatermaker Lucas De Man koppelt ontmoetingen met 23 mensen tijdens een reis door 8 Europese landen aan visionaire inzichten uit de 16de eeuw, met als leidraad levensvragen over pessimisme en optimisme, engagement en cynisme. Deze ijle gebeurtenis én warmbloedige geschiedenisles verdienen beide een groot publiek.

Een overgangsritueel

Op een grasveldje in een woonwijk ligt een witte, verlichte ring alsof een engel haar armband heeft laten vallen. In verstild tempo mag je één voor één naar binnen, door de sluis in de vorm van een opgeblazen vagina. Binnen volg je de spiraalvormige curve van een melkwitte tunnel; al snel raken begin en eind uit zicht. Wie er gevoelig voor is, ervaart een overgangsritueel, van buiten naar binnen, van hier naar het hierna. Theatermaakster Boukje Schweigman en kunstenaar Cocky Eek weten (in navolging van hun samenwerking in Blaas (2013)) een opblaasbare creatie met minimale interventies een spiritueel aura te verschaffen. Geluidskunstenaar Martin Franke (van Het Houten Huis) maakt het af met een organische soundscape van weerelementen, die meebuigt met je tocht. Tot je zelfs in het pikkedonker blindelings je weg vindt.

Lucas De Man pakt in Rümke en De Man Door Europa zijn publiek op hartveroverende wijze in, met hulp van opgenomen interviews, Europese videobeelden, Playmobilpoppetjes, wijsgerige boeken en oprechte levensvragen. Zijn engagement is groot, zijn twijfel idem; met beide laveert hij langs actuele bevindingen (met hulp van artistiek leider Matthijs Rümke). Vijf warme inzichten zijn het resultaat, gestoeld op betrokkenheid in plaats van afstand. Verlam je niet door naar een betere wereld te streven, maar creëer gewoon een stukje wereld, een gemeenschap, vol verhalen en gedeelde ervaringen. Zoals die Italiaan in MAAM Metropoliz: geen muren, moedeloosheid en meelij, maar buren, beelden en blijheid.

Theaterfestival Boulevard Theater/Installatie. Curve door Schweigman&/Het Houten Huis, 7/8, Heetmanplein, Den Bosch. Aldaar t/m 16/8. Daarna op Festival Noorderzon, Groningen en op Podium Hoge Woerd, Utrecht. Rümke en De Man Door Europa (Foto) van Het Zuidelijk Toneel/Stichting Nieuwe Helden, 7/8, Verkadefabriek, Den Bosch. Aldaar vandaag. 15/9, NWE Vorst Tilburg en 17/9 Parktheater, Eindhoven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden