Review

Luca is op haar best op momenten dat er niks gebeurt

Loes Luca ontvangt haar moeder en andere gasten in haar tent alsof ze thuis is. Een wonderlijk schouwspel, saai noch gelikt. De Theatertroep doet elke avond een greep uit tientallen sketches. Omdat de spelers zo getalenteerd zijn, werkt het.

Loes Luca. Beeld De Parade
Loes Luca.Beeld De Parade

Loes Luca woont de komende week in het Martin Luther Kingpark te Amsterdam en iedereen mag langskomen. In een van de grotere theatertenten op de Parade - het rondreizende festival is in Amsterdam aanbeland - heeft de Rotterdamse comédienne haar huis laten nabouwen voor een bijzonder experiment: de doorlopende voorstelling. Dat 'doorlopend' mag op twee manieren worden begrepen. Ten eerste stopt het niet. Luca staat de hele avond op toneel, te doen alsof ze thuis is en zich te vermaken met vrienden en gasten. Ten tweede dient het publiek de voorstelling te doorlopen, via zo'n hekkendoolhof als bij een pretparkattractie. Medewerkers manen toeschouwer die te lang blijven stilstaan tot dóórlopen.

undefined

Bonte avond en gezellige onderonsjes

Wat is er dan te zien? Dat is elke avond anders. Zaterdag nodigde Luca haar moeder uit voor een gezellig onderonsje, afgelopen vrijdag was het bonte avond. Bandjes, matige cabaretiers, onverwacht goede zangers, iedereen die zich aanmeldde, kon in Luca's huiskamer optreden. Tussendoor zong ze zelf liedjes (van Anneke Grönloh bijvoorbeeld), speelde ze met een computer (op een groot scherm was te zien hoe ze door albums vol familiefoto's klikte) of maakte ze grapjes met vrienden. Regisseur Pieter Kramer, verkleed als mevrouw Lips, scharrelde door de kamer, cabaretier Art-Jan de Vries serveerde de drankjes. Een wonderlijk schouwspel, saai noch gelikt. Luca is op haar best op momenten dat er niks gebeurt, improviserend tegen het publiek met ontregelende grappen.

Minstens zo leuk en eveneens elke avond compleet anders is de Paradevoorstelling Vaudeville, van het vijftienkoppige acteurscollectief De Theatertroep. Ook dit is een doorlopende voorstelling, maar dan net iets anders. Uit een collectie van tientallen nummers, sketches en slapsticks van ongeveer een kwartier stellen de spelers elke avond een ander programma samen. In een houten theatertje, genaamd Café IK, speelden ze vrijdag goochelact met de twee slechtste goochelaars van de wereld. Tommy Cooper en Monty Python waren nooit ver weg. Andere acts zijn gebaseerd op (werk van) Annie M.G. Schmidt, Shakespeare en Koot en Bie. Omdat de spelers zo getalenteerd zijn, werkt het. Je wilt nooit meer weg. Dat hoeft ook niet.

Met Loes Luca (foto) en de Theatertroep. 17/7, Martin Luther Kingpark, Amsterdam. Daar t/m 23/8.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden