Lubach: 'We betreuren kopie DWDD-interview'

Het gesprek tussen Olaf Koens en Arjen Lubach tijdens de talkshow Zondag met Lubach (ZML) was woord voor woord een kopie van het interview dat Koens eerder bij De Wereld Draait Door deed. Naast elkaar gezet een vervreemdende kijkervaring. Een geintje van de redactie? Of serieuze mediakritiek op de inwisselbaarheid van tv-interviews? Wie de satirische persverklaring leest, neigt naar dat laatste.

Uit die persverklaring: 'Ik heb vanmorgen met stijgende verbazing zitten kijken naar een compilatie van beide interviews. De gelijkenis is verbijsterend. Als je een gast interviewt die al in meerdere talkshows te gast was, is het logisch dat er enige overlap zit in de gesprekken. Maar dat het zo dichtbij elkaar ligt, daar schrik ik echt van. Aan de andere kant: dit moest natuurlijk een keer gebeuren.'

'Het is zoals het bekende voorbeeld van de chimpansee met de typemachine: als je 'm er maar lang genoeg achter zet, schrijft hij uiteindelijk het hele oeuvre van Nescio. Niets meer dan een bizar toeval', aldus Lubach.

Van Nieuwkerk
'Deze zomer eindigde na acht jaar zijn correspondentschap in Rusland. Laatste belangrijke werkgevers waren RTL Nieuws en de Volkskrant. En wat waren het voor jaren. Oekraïne, de Krim, MH17, Sotsji. Ter afscheid verscheen vandaag zijn boek Oorlog en Kermis', zo opende Matthijs van Nieuwkerk op 15 september in zijn karakteristieke spraakwatervalstijl het interview met Olaf Koens.

De oplettende kijker hoorde Arjen Lubach gisteren flink versnellen toen hij dezelfde intro van zijn autocue voorlas. Kopieerde Zondag met Lubach, een satirische nieuwsshow, nou de snelheid van DWDD? Vreemd, want het programma wil juist iets anders doen dan de bestbekeken talkshow van Nederland.

Olaf Koens begint een enthousiast (en geloofwaardig) verhaal over zijn boek en zijn tijd in Rusland. Maar iets klopt er niet, ontdekt YouTube-gebruiker Matijn Nijhuis, die toevallig (?) ook nieuwslezer is bij de NPO. Want hoe naturel de lachjes en pauzes van Koens en de vragen van Lubach ook overkomen, ze lopen woordelijk mee met het interview dat Koens bij DWDD hield.

Ook het tempo is vrijwel identiek. Hogeschool autocue lezen, ook van Koens, die van de Volkskrant naar RTL Nieuws vertrok. Hij reageerde kort bij RTL: 'Ik had wel een soort déja-vugevoel.'

Vrienden van Lubach

De eerste geslaagde poging tot satirische nieuwsshow op de Nederlandse tv begon deze maand aan een nieuw seizoen. Het geheim van Zondag met Lubach zit 'm in de opmerkelijke bemanning van de redactie. De Volkskrant maakte een rondje langs de belangrijkste medewerkers. (+)

null Beeld Screenshot
Beeld Screenshot

Mediakritiek

Twee weken geleden begon het nieuwe seizoen van de VPRO-show, geschoeid op de Amerikaanse late night-leest, met programma's als The Daily Show With Jon Stewart en Last Week Tonight With John Oliver: een studio vol juichend publiek, een presentator in pak, snelle grappen, ludieke spelletjes, showbizz-interviews, actiejournalistiek én dus mediakritiek.

Tijdens de eerste aflevering lanceerde hij ook al de hashtag #laatjegastzijnzinafma, naar aanleiding van de gespreksonderbrekingen bij doelpunten in het radioprogramma De Perstribune.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden