Lowietjes Smartegeld 2 CD'S

Nederlands-Indie, zoals het ooit heeft geklonken

Kester Freriks

Het is onvermijdelijk dat het voormalige Nederlands-Indie nu audiotief tot ons komt. Uitgeverij Rubinstein heeft vier luisterboeken uitgebracht die naar stijl en sfeer de vertelkunst van de Nederlands-Indische literatuur prachtig weergeven. Een parel is het luisterboek "Het Indische geluid" met verhalen en herinneringen van A. Alberts, Maria Dermout, Hella S. Haasse en Vincent Mahieu. Vooral de stemmen van Dermout en Mahieu zijn ongekend Indisch: de dictie is wat traag, de articulatie precies en Maria Dermout heeft beslist een zekere chique in haar voordracht, die je kunt verwachten van de blanke bovenlaag in Nederlands-Indie. Haar verhaal "De Olifanten" gaat terug op een oude legende over olifanten die diep in het oerwoud met hun slurf een jonge vrouw uitkleden. Dan roept de vrouw uit, met de stem van Dermout:" Dit is te erreg....!"
Ook Maria Dermouts kleindochter Maria Kist klinkt met het verhaal "De sirenen" wonderwel bij het Indische geluid. Hella S. Haasse maakt indruk met haar stijlvolle stem in de poetisch-raadselachtige vertelling "De lidah". Ze geeft uitleg over haar verhaal en roept het Indie van vroeger in treffende zinnen op. Het verhaal "Groen" van A. Alberts over de angsten van een bestuursambtenaar leest Willem Nijnholt met gevoel voor drama voor. Schrijfster Paula Gomes heeft een verstilde voordracht: haar nieuwe verhaal "Allemaal een doosje" varieert op haar eerdere boek "Tropenkind". Opnieuw bewijst Gomes haar verfijnde talent om de vervreemding van een Indisch kind in Nederland uit te drukken. Zij beschrijft de ervaringen in het Japanse kamp, waaraan ook auteur Pans Schomper refereert met zijn boek "Indie vaarwel." Dit boek roept in werveldende vaart de belevenissen op van een jeugd in Batavia in Hotel Weltevreden tot aan de chaotische tijd van de Japanse bezetting. Voorlezer Coen Pronk maakt er een schitterende
registratie van die recht doet aan de jagende, opgewekte stijl van Schomper. Pronk is ook te horen op de cd "Lowietjes smartegeld" samen met Yvonne Keuls. Deze registratie werd op 9 november 2006 opgenomen in het Bonbontheater met publiek. Al is dit een luisterboek, het is bijna een theatergebeurtenis met effecten en bijval van de toehoorders.
Deze vier luisterboeken zorgen bijna 17 uur lang voor een volmaakte Indische sfeer. Bovendien zijn de toelichtingen door ofwel auteur ofwel voordrachtskunstenaar van belang om de verhalen naar waarde te schatten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden