Love Is Thicker Than Water is een wisselvallige, maar charmante variant op Romeo en Julia

Love Is Thicker Than Water is een wisselvallige, maar charmante film over een hedendaagse Romeo en Julia. De film overtuigt vooral zodra de pretenties van een zedenschets naar de achtergrond verdwijnen.

Kevin Toma
Zo ben je verliefd, zo woon je samen en zo heb je je eerste ruzie. Beeld
Zo ben je verliefd, zo woon je samen en zo heb je je eerste ruzie.Beeld

Zo ben je verliefd, zo woon je samen en zo heb je je eerste ruzie. In Love Is Thicker Than Water lijken die fases voor twintigers Arthur (Johnny Flynn) en Vida (Lydia Wilson) heel dicht bij elkaar te liggen. Alleen al door het hoge verteltempo voelt de onbezorgde romantiek vluchtig en fragiel. Dan begint het script van regisseur Ate de Jong ook nog eens min of meer bij een flinke aanvaring tussen de twee, die de daaropvolgende flashbacks - flirten op het dak, dansen in de woonkamer, vrolijke seks - vanzelf iets melancholieks verleent.

Love Is Thicker Than Water

Drama
Regie: Ate de Jong en Emily Harris.
Met: Johnny Flynn, Lydia Wilson, Ellie Kendrick, Sharon Morgan, Al Weaver, Juliet Stevenson, Jessica Gunning, Henry Goodman
101 min., in 8 zalen.

Het liefdesdrama Love Is Thicker Than Water is bijzondere, kleinschalige materie voor de met commercieel genrewerk geassocieerde De Jong, die na het geflopte Het bombardement (2012) ook nog de bondagethriller Love. Honour. Obey. (2014) maakte. Om aansluiting te vinden bij een jong bioscooppubliek besloot hij dit keer de regie te delen met Emily Harris, een talentvolle dertiger met enkele gelauwerde korte films op haar naam. Terwijl De Jong zich voornamelijk met de acteursregie bezighield, richtte Harris zich op het camerawerk, het production design en de kostuums.

Een hedendaagse (opvallend smartphoneloze) variant op Romeo en Julia, zo wordt het wisselvallige, maar charmante eindresultaat van deze samenwerking geafficheerd. Arthur en Vida zijn immers uit verschillende milieus afkomstig: hij als zoon van een Welshe fabrieksarbeider, zij als Joodse uit de betere Londense kringen.

Die tegenstelling wordt nogal aangedikt, tot en met het contrast tussen de keurige scones bij Arthurs kennismaking met Vida's schoonouders en de fish-and-chips die Vida rond het middaguur in Wales krijgt voorgeschoteld. Intussen heeft hun groeiende verwijdering vooral met persoonlijke problemen te maken. Je hoeft geen fabrieksjongen te zijn om niet 'Ik hou van jou' te kunnen zeggen, of om je dromen niet te durven nastreven. En in elk huishouden kan een op de vloer gemieterde pot pindakaas de doodsteek zijn.

Love Is Thicker Than Water, dat doorspekt is met mooie maar ietwat overbodige animatie-tussendoortjes, overtuigt vooral zodra de pretenties van een zedenschets naar de achtergrond schuiven. Dan wordt de film persoonlijker en intiemer, en krijgen ook de bijrolacteurs (onder anderen Ellie Kendrick als Vida's zus Helen en Sharon Morgan als Arthurs moeder) kans om mensen van vlees en bloed neer te zetten, in plaats van karikaturale vertegenwoordigers van hun klasse.

En wat de tekortkomingen van de film ook mogen zijn: Vida en Arthur zijn leuk en levensecht genoeg - innemend zonder te popperig zijn, niet te gladjes of te knap - om een happy end te verdienen. Met of zonder pindakaaspot.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden