RecensieLove for Love

Love for Love is een klassieke comedy of manners, met gewin als inzet en lust als middel. Heerlijk. ★★★★☆

Het onbekende stuk van Congreve is een kolfje naar de hand van de Theatertroep.

Karin Veraart
Love for Love van de Theatertroep. Beeld Jorn Heijdenrijk
Love for Love van de Theatertroep.Beeld Jorn Heijdenrijk

Het is Valentijnsmaand, en een mooi moment voor een toneelstuk over liefde. Daar zijn er veel van, beroemd en berucht, maar de Theatertroep is erin geslaagd een stuk te vinden dat nauwelijks bekendheid geniet: Love for Love, een komedie uit 1695 van de Brit William Congreve.

Kleine spoiler: de verhaallijn doet er niet heel veel toe, en van diepe inleving in de personages komt het ook niet. De acteurs (vijf dit keer, van het negenkoppige collectief) vertolken meerdere rollen (waaronder die van Valentijn), mannen spelen vrouwen en omgekeerd, en met het aantrekken van een tulen rokje of een kekke frak staat er weer een andere figuur paraat. Love for Love is namelijk een klassieke comedy of manners, vol intriges, roddel, geldwolverij en opportunisme, met gewin als inzet en lust als middel. Heerlijk.

Een kolfje naar de hand van de spelers van de Theatertroep, die al eerder op eigentijdse wijze de vaudeville in ere herstelden en die zich, in de traditie van Discordia en ’t Barre Land, toeleggen op het tonen van ‘het mechaniek’ van theatermaken, van het overbrengen van de inhoud, waarin de mooie decors veelal naadloos worden opgenomen.

In dit geval zijn dat veel smalle deuren op een krappe ellipsvormige draaischijf, waar de acteurs zich doorheen en omheen bewegen als in een dans. Eenzelfde souplesse leggen ze aan de dag met betrekking tot de tekst, die in welgetimede golfjes van wisecracks, waarachtigheid en schoonheid tot ons komt. Leve de liefde – en de lust.

Love for Love

Theater

★★★★☆

Door de Theatertroep naar William Congreve. Vertaling: Han van der Vegt. Bewerking/enscenering: de Theatertroep.

19/2, Frascati, Amsterdam. Tournee t/m 4/4.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden