Love at First Kiss & RTL Boulevard

De prima te verteren ongemakkelijkheid van First Kiss en de nieuwe RTL-realiteit van de Wet van Winston.

Winston Gerschtanowiz, Renate Verbaan en Albert Verlinde van RTL Boulevard Beeld anp
Winston Gerschtanowiz, Renate Verbaan en Albert Verlinde van RTL BoulevardBeeld anp

Top

Sinds een maandje is Love At First Kiss op televisie. Daarin maken twee wildvreemden met elkaar kennis door elkaar zonder omhaal plat op de bek te pakken. BNN noemt dat een 'datingprogramma en sociaal experiment'. Andere mensen zullen dat 'een willekeurige avond in het Cooldown Café' noemen.

Afgelopen dinsdag mocht de even gespierde als ijdele Ilyas voor de tweede keer zijn opwachting maken; de vorige keer was hij afgewezen. 'Ik vind wel dat ik de ideale man ben, als je kan leven met het feit dat ik er goed uitzie, maar dat ik natuurlijk ook af en toe een scheetje laat.' Ilyas hoopte op een vrouw 'met een maatje meer' en zei daarna: 'Wat heb je aan een plank, wat kan je daarmee?'

Ongemakkelijkheid is een lastige vorm van entertainment: je wil dat de kijker blijft kijken naar iets wat hij eigenlijk niet kan aanzien. Gelukkig blijft bij Love At First Kiss de ongemakkelijkheid verteerbaar, vooral dankzij de knullige (en dappere) manier waarop de deelnemers elkaar te lijf gaan. Meestal is dat vertederend. Soms gênant. Altijd gebeurt er iets verrassends.

De blonde Melissa -wel degelijk met een maatje meer- kwam de ruimte van Ilyas binnenlopen. Hij deed geen enkele moeite zijn teleurstelling te verbergen. Hij vertrok zijn gezicht en zuchtte diep. De twee stonden even tegen over elkaar te treuzelen. 'Ja sorry, maar...ja', stamelde Ilyas. 'Ik ben je type niet en jij het mijne niet', hakte Melissa maar heldhaftig de knoop door. Dat schoot in het verkeerde keelgat van Narcissus, pardon, Ilyas. 'Nee, tuurlijk ben ik je type niet', snauwde hij achteraf tegen de camera, 'ik ben way out of your league.'

Ilias, deelnemer aan Love at First Kiss Beeld -
Ilias, deelnemer aan Love at First KissBeeld -

Flop

Later, als een commissie van wijzen zich nog eens over het jaar 2014 buigt, zou 10 november wel eens de annalen kunnen ingaan als een belangrijke dag. Om 18.56 uur 's avonds werd een formule uitgesproken die zich het best laat beschrijven als de Wet van Winston'.

Het gebeurde in de studio van RTL Boulevard. De kijkers hadden even daarvoor kunnen zien hoe Chantal Janzen, hoofdrolspeelster in Pak van mijn hart, regisseur Kees van Nieuwkerk feliciteerde met het succes van hun film. Er waren al meer dan honderdduizend bezoekers voor de romantische komedie naar de bioscoop gegaan.

Albert Verlinde glom. 'Wat ik zo leuk vind is dat al die zure recensenten ongelijk hebben', sprak hij. Bij het woord 'zuur' swipete hij naar links, alsof hij de critici zo even van de desk tinderde. Ja, de film was voorspelbaar, maar dat was toch juist lekker? Aangemoedigd door het vuur van Verlinde boog presentator Winston Gerschtanowitz zich samenzweerderig voorover, trok een vies gezicht en zei: 'Wat zitten die er vaak naast, hè?'

Toen gebeurde het: Winston formuleerde de Wet van Winston. 'Recensenten die zich vaker dan vijf keer negatief uitlaten over films die uiteindelijk een succes worden, moeten gewoon stoppen met hun werk', oreerde hij. Zelffeliciterende knik ter afsluiting: zo.

Daar zitten we dan. Met een regel die bepaalt dat verkoopsucces een belangrijkere graadmeter voor kwaliteit is dan het oordeel van critici. Een nieuwe realiteit, waarin een lange rij voor de kassa's van Primark de kleding tot haute couture maakt en de Big Mac een delicatesse is. En dat terwijl je na het eten van de dubbele hamburger zelden een voldaan gevoel hebt. Zoals na het kijken van RTL Boulevard, eigenlijk.

Winston Gerschtanowitz, grondlegger van de Wet van Winston Beeld anp
Winston Gerschtanowitz, grondlegger van de Wet van WinstonBeeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden