Louvre wil samen met Rijksmuseum Rembrandts kopen

Het Louvre in Parijs en het Rijksmuseum in Amsterdam pogen samen de twee Rembrandt-portretten te bemachtigen die de familie Rothschild zou willen verkopen. Dit heeft Jean-Luc Martinez, president-directeur van Frankrijks grootste museum, woensdag gezegd tegen de Franse tv-zender BFM Business.

Michiel Kruijt
De portretten van Maerten Soolmans (links) en Oopjen Coppit door Rembrandt. Beeld .
De portretten van Maerten Soolmans (links) en Oopjen Coppit door Rembrandt.Beeld .

In een interview vertelde Martinez dat hij zijn collega bij het Rijksmuseum, Wim Pijbes, heeft benaderd voor een mogelijk gezamenlijke aankoop. Ook onthulde hij dat de Franse minister van Cultuur, Fleur Pellerin, hierover contact heeft gehad met haar Nederlandse ambtgenoot Jet Bussemaker. Als de aankoop lukt, zouden de twee musea de portretten om beurten willen tentoonstellen.

Volgens een woordvoerder van Bussemaker is de PvdA-bewindsvrouw niet bij een eventuele aankoop betrokken, maar hebben zij en haar Franse ambtsgenoot 'enige tijd geleden' samen de wens uitgesproken dat de schilderijen voor Europa behouden blijven. Het Rijksmuseum weigert elk commentaar.

Hte Louvre wil in samenwerking met het Rijksmuseum schilderijen van Rembrandt kopen. Beeld afp
Hte Louvre wil in samenwerking met het Rijksmuseum schilderijen van Rembrandt kopen.Beeld afp

Nationaal kunstbezit

Vorige week maakte Pijbes bekend dat hij 160 miljoen euro wil bijeenbrengen voor de aankoop van de portretten die Rembrandt van Rijn (1606-1669) maakte van het aanstaande huwelijkspaar Maerten Soolmans en Oopjen Coppit. Het Rijksmuseum wil de werken uit 1634 graag hebben omdat die een mooi beeld geven van de opkomst van de burgerij in de Gouden Eeuw. Bovendien zijn de rijk uitgedoste huwelijkskandidaten ten voeten uit geschilderd, iets wat Rembrandt niet vaak heeft gedaan.

In maart van dit jaar was duidelijk geworden dat de doeken mogelijk te koop staan. De familie Rothschild bleek bij de Franse autoriteiten te hebben nagevraagd of de Rembrandts nationaal kunstbezit zijn. Dat zou verkoop aan het buitenland in de weg kunnen staan. Maar de schilderijen mochten de internationale kunstmarkt op.

In Frankrijk werd verontwaardigd op deze beslissing gereageerd. Minister Pellerin en Louvre-directeur Martinez hadden de Rembrandts nooit mogen laten gaan, zo luidde de kritiek. In reactie stelden de twee dat er niet genoeg geld was voor een aankoop. Dat het Louvre nu toch pogingen doet om samen met het Rijks de doeken te bemachtigen, duidt er mogelijk op dat het museum in Parijs zich de kritiek heeft aangetrokken.

Gezamenlijke aankoop

De schilderijen zouden volgens de krant Le Figaro in het Parijse appartement van baron Éric de Rothschild hangen, telg van de Franse tak van de beroemde bankiersfamilie. Hij is bankier, maar leidt ook Lafite Rothschild, de Franse wijngaard waar een van de duurste wijnen ter wereld wordt gemaakt. Vermoedelijk behoren de portretten toe aan meerdere leden van zijn familie. Volgens Le Figaro hebben de Rothschilds al een bod van een andere partij op de schilderijen gekregen.

Een gezamenlijke aankoop door het Louvre (9,3 miljoen bezoekers in 2014) en het Rijks (2,5 miljoen) zou nieuw zijn, zei Louvre-directeur Martinez. De vraag is of de twee kunstinstellingen voldoende geld bijeen kunnen sprokkelen. De duurste aankoop van het Louvre tot nu toe is een schilderij van de Franse schilder Jean-Auguste-Dominique Ingres (1780-1867), dat in 2009 voor 19 miljoen euro werd aangeschaft. Het Rijksmuseum verwierf vorig jaar december met behulp van fondsen en een particuliere schenker een beeld van de in Den Haag geboren beeldhouwer Adriaen de Vries (1556-1626) voor de recorduitgave van 22,7 miljoen euro.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden