Louvre gaat verbouwen om grote aantal bezoekers aan te kunnen

De beroemde glazen piramide die de entree vormt tot het Louvre in Parijs kan de massale bezoekersstroom niet meer aan....

Van onze verslaggeverBram de Vrind

Het museum gaat 70 miljoen euro uittrekken voor een ingrijpende verbouwing. De piramide zelf blijft zoals hij is, maar er komt een aantal nieuwe ingangen elders, aldus een woordvoerster. Het plan behelst verder nieuwe receptie- en servicebalies. Daarnaast komt er een kenniscentrum met informatie over de collectie. Pei wordt betrokken bij het ontwerp van de vernieuwde entree.

De piramide van de architect, 20 meter hoog en 32 meter breed, werd in 1989 voltooid. Het project was onderdeel van een van de ‘Grote Werken’ van president François Mitterrand, die van het Louvre ’s werelds grootste museum wilde maken. Hij gaf in 1981 de aanzet voor uitbreiding tot 60.000 vierkante meter aan kunstschatten.

Mitterrands droom kwam uit: het Louvre is nu het meest bezochte museum ter wereld. Maar het ondergrondse binnenplein onder de piramide is volgens het museum dagelijks overbelast. De inrichting van de ruimte is daarbij inefficiënt, volgens de architect zelf. Een groot deel van de kosten komt volgens de woordvoerster voor rekening van het Franse Ministerie van Cultuur.

Verbouw van de entree is volgens het museum te meer nodig, omdat het tot 2010 nog eens een bezoekersgroei van minstens 20 procent verwacht. Het Louvre verwacht dat vooral meer Chinese, Indische en Oost-Europese toeristen het museum zullen bevolken.

Het museum blijft geopend tijdens de verbouwing. Volgens de planning moet die in 2012 zijn voltooid.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden