Louis d'Or voor Kesting, Theo d'Or naar Nietvelt

Hans Kesting heeft zondag de Louis d'Or gewonnen, de belangrijkste toneelprijs voor een hoofdrol vertolkt door een man.

De Theo d'Or voor de meest indrukwekkende vrouwelijke hoofdrol werd toegekend aan Chris Nietvelt voor de rol van Cleopatra in Romeinse Tragedies door Toneelgroep Amsterdam, ook al in een regie van Ivo van Hove.

De Toneeljury van de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties zei over Kesting: ‘In deze rol laat hij het totale bereik van zijn talent zien, in een totale overgave aan het stuk van Tony Kushner.’

Nietvelt wist in haar bekroonde rol meteen de aandacht te trekken en vast te houden, aldus de jury. ‘De vele gemoedstoestanden van haar personage laat ze in deze vertolking feilloos zien.’

De Arlecchino voor de beste mannelijke bijrol is dit jaar gewonnen door Rudolf Lucieer voor de rol van de graaf van Parma in De Gravin van Parma door Wallis Theaterproducties in een regie van Ursul de Geer. ‘Een klassiek voorbeeld van een klassieke, bijdragende rol op hoog niveau’, aldus het oordeel.

Janni Goslinga ontving de Colombina voor de meest indrukwekkende vrouwelijke bijdragende rol voor de rol van Stella in A Streetcar Named Desire door TA2/Toneelgroep Amsterdam en Toneelschuur Producties Haarlem, geregisseerd door Eric de Vroedt. ‘Ze maakt geloofwaardig dat een vrouw kan kiezen voor een bestaan dat niet ideaal is.’

Dries Verhoeven werd de winnaar van de Mimeprijs voor de voorstellingen Niemandsland en U bevindt zich hier. ‘Zijn voorstellingen zijn uiterst krachtig in hun sensitieve en vormgegeven ervaring’, aldus de Mimejury.

De Prosceniumprijs (voor de persoon, instantie of groep, die een wezenlijke bijdrage geleverd heeft aan het toneelklimaat) werd toebedeeld aan de artistieke leiding van Toneelgroep Amsterdam: Ivo van Hove en Jan Versweyveld.

De Publieksprijs was voor de voorstelling De Goede Dood van Wallis Theaterproducties. Huub Stapel, Peter Tuinman, Saskia Bonarius, Wilbert Gieske, Will van Kralingen en Hans Thissen speelden de rollen, tekst en regie waren van Wannie de Wijn. De winnaar krijgt 35.000 euro voor nieuw werk.

LET OP E M B A R G O

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden