Lot Vekemans schreef een politiek pamflet en een pleidooi voor zachtaardigheid

Gelukkig is er Jantje Akkermans, 85 jaar, een van de leukste ondramatische toneelpersonages ooit, inspirerend en lief. Lot Vekemans (Gif) schreef een politiek pamflet en een pleidooi voor zachtaardigheid.

Beeld Ben van Duin

Ondramatischer kan een toneelavond niet beginnen. In de raadszaal in het stadhuis van 's-Hertogenbosch zit een oud vrouwtje op een stoel te kijken naar het theaterpubliek dat binnenkomt. Dan schuifelt ze - het blijkt actrice José Kuijpers met een grijze pruik - naar voren en begint ze haar betoog: 'Ze hebben me gevraagd om u vandaag wat te vertellen.' 85 jaar oud, Brabants accent, haar naam: Jantje Akkermans.

Niemand wacht op je
Theater
Van Lot Vekemans
Door Matzer Theaterproducties
Regie Madeleine Matzer.
26/1
Stadhuis, Den Bosch. Tournee

Toneelschrijfster Lot Vekemans (bekend van haar internationale hit Gif) schreef een nieuwe tekst: drie korte monologen voor een en dezelfde actrice. Aan het woord zijn achtereenvolgens een bejaarde vrouw, een politica die haar vertrek uit de politiek aankondigt en een actrice op zoek naar haar rol in de wereld.

Regisseur Madeleine Matzer maakte hier een compacte voorstelling van die de komende maanden, in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen, langs raadszalen door heel Nederland reist. Niemand wacht op je is de titel. Verwacht geen verhaal, geen knallende toneelruzies of rouwende personages. Nee, deze voorstelling gaat over maatschappelijke betrokkenheid. De makers willen naar eigen zeggen 'het gesprek op gang brengen tussen burgers en politici'. Lovenswaardig, maar hoe slaapwekkend wil je het hebben?

Gelukkig is daar Jantje Akkermans, een van de leukste ondramatische toneelpersonages ooit. De oude vrouw vertelt over een inzicht dat ze recentelijk kreeg: niet wijzen, zelf doen. Vervolgens is ze begonnen met het opruimen van andermans afval op straat. Opgewekt, met humor en een aanstekelijke verwondering praat ze over de spilzieke maatschappij. Over 'takeaway', over giro 555 als 'gewetensussertje' en over haar eigen aanpak. Inspirerend en lief is het. De wereld gaat kapot, ja, maar het is niet verboden positief te blijven. Dat is Jantjes onuitgesproken boodschap. En die komt aan.

Daartegenover staat een cynischer verhaal van Ida, de politica. Ook zij vindt niet dat de wereld er op vooruit is gegaan. Alleen, zij was er zelf bij toen in de afgelopen dertig jaar de verkeerde politieke beslissingen werden genomen. Nu bekent ze schuld; ambitie en mediatrainingen hebben haar parten gespeeld. Hoewel realistisch, doen de vele clichés en gemeenplaatsen soms afbreuk aan haar verhaal.

Ten slotte neemt de actrice het woord. Zij is een twijfelaar, verdeeld tussen haar nostalgie naar de kraakpanden van de jaren tachtig en de wil om met ambitieuze plannen mensen samen te brengen. Haar beetje warrige verhaal eindigt met de aansporing aan het publiek allemaal een paar minuten de ogen te sluiten en even te slapen. Saamhorigheid, vertraging en zuinigheid, dat zijn de kernwaarden hier. Niemand wacht op je is geen regulier drama maar een politiek pamflet, een pleidooi voor zachtaardigheid, en alleen al daarom te prijzen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden