Dagboekfragment Frances Stevenson (1888-1972)

Loopjongen voor de koning? Nee, dank u

Londen, 21 januari 1920
Terug uit Parijs. Clemenceau was naar het Gare du Nord gekomen om ons uit te zwaaien, wat een emotioneel tafereel opleverde. De oude man was zichtbaar van streek door het afscheid – D. en hij zijn intieme vrienden geworden in het afgelopen jaar – en D. op zijn beurt vindt het vreselijk hoe de oude man is behandeld.

Hij trachtte hem op te beuren. ‘Ik ben jaloers op je’, zei hij. ‘Jij gaat nu je rust en vrijheid tegemoet, terwijl mij dezelfde oude aanvallen te wachten staan, die me er waarschijnlijk onder zullen krijgen, net zoals jou is overkomen.’ ‘Jawel’, zei Clemenceau, ‘maar in jouw land gaat het er tenminste eerlijk aan toe.’

‘Hij heeft gelijk’, zei D. na afloop tegen mij. ‘Ik heb geen bezwaar tegen een goed gevecht. Een steek van het rapier is een eerzaam einde. Maar Clemenceau hebben ze in de rug gestoken.’

De overtocht was aangenaam. We gingen naar het bovendek om van het briesje te genieten. D. zweert dat ze hem voor het laatst in Parijs hebben gezien, wat de Vredesconferentie betreft.

22 januari

D. lunchte met de koning en kwam in alle staten terug. Zijne Majesteit dacht hem een bijzondere gunst te verlenen door hem te verzoeken hem voor te gaan met het rijkszwaard bij zijn bezoek aan Hogerhuis. D. piekert er niet over. ‘Ik heb geen zin om voor loopjongen te spelen’, zei hij.

Frances Stevenson (1888-1972), secretaresse en latere echtgenote van de Britse staatsman David Lloyd George. Ingekort fragment uit Lloyd George: A Diary by Frances Stevenson; 1971.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.