De week in boeken Nightingale Point

Londense schrijver haalt inspiratie uit Bijlmerramp

De Britse debutant Luan Goldie raakte bij een bezoek aan Nederland geïnspireerd door de Bijlmerramp.

Een Londense torenflat staat in brand, laat in de avond. ‘Mensen duwen zich een weg naar de uitgang, sommigen gillen, de meesten zijn stil, geconcentreerd op zoek naar hun ontsnappingsroute.’ De beelden die Luan Goldie in haar debuutroman Nightingale Point oproept doen meteen denken aan de ramp in de Grenfell Tower, twee jaar geleden. Des te verrassender is het dat de Londense schrijver haar inspiratie heeft gehaald uit een andere catastrofe, eentje die plaatsvond toen ze 11 was: de ramp die de Amsterdamse flats Groeneveen en Klein-Kruitberg trof op een zondagavond in oktober 1992.

Over die Bijlmerramp hoorde ze pas vele jaren later. ‘Een jaar of vijf, zes geleden reed ik met mijn Nederlandse echtgenoot langs de Bijlmer, en zijn verhaal over het vliegtuig dat twee flats verwoestte, raakte me’, zegt Goldie. Zelf was ze in soortgelijke flats opgegroeid, in Hackney, lang voordat de wijk in Oost-Londen te maken kreeg met een invasie van hipsters, yuppen en de creatieve klasse. Hackney had een slechte naam in de jaren tachtig en negentig, maar wanneer Goldie terugkijkt, ziet ze vooral de uren die ze spelend doorbracht tussen de aftandse flats, het gemeenschapsgevoel.

De basisschoollerares en moeder van een 4-jarige dochter koesterde al lang de droom van het schrijverschap. Ze deed mee aan een begeleidingsprogramma waarmee de Britse Raad van Cultuur schrijvers met een migratieachtergrond bijstaat, in de hoop de nieuwe Zadie Smith te vinden. Tijdens dat bezoek aan Nederland, waarbij haar man de Bijlmer omschreef als ‘een soort Hackney van Amsterdam’, had ze een onderwerp te pakken waarmee ze zich kon identificeren. Jarenlang heeft Goldie zoveel mogelijk gelezen over de Bijlmerramp, en de nasleep ervan.

De roman, die zich eind jaren negentig afspeelt, gaat niet over de ramp zelf maar over hoe een onbemiddelde, vastberaden en multiculturele gemeenschap omgaat met verlies van geliefden en bezittingen. Aan die mensen heeft Goldie, die nog steeds deeltijds als juf werkt, het boek opgedragen. Ze hoopt dat er een Nederlandse vertaling komt. Dat gaat vast lukken; ze kreeg in 2017 voor Two Steak Bakes and Two Chelsea Buns de Costa-prijs toegekend voor het beste korte verhaal, en Nightingale Point kreeg inmiddels positieve besprekingen in uiteenlopende kranten als The Observer en The Daily Mail.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden