Loin des Hommes is een prachtige existentiële western

Regisseur David Oelhoffen bewerkte een novelle van de Franse filosoof Albert Camus tot een existentiële western. De hoofdrolspelers knokken zich door het weerbarstige Algerijnse landschap en geven het verhaal een schitterende gelaagdheid.

Still uit Loin des hommes. Beeld -

Aan het begin van Loin des hommes krijgt leraar Daru (Viggo Mortensen) een waarschuwing van een bekende. Het is onrustig in het Frans koloniaal Algerije van 1954, er vallen Franse slachtoffers, iets verderop is al een leraar vermoord door rebellen. Als er daadwerkelijk een opstand uitbreekt, zo waarschuwt de kennis, worden ze allemaal afgemaakt. 'Ik denk het niet', antwoordt Daru zelfverzekerd. Een paar woorden die oneindig veel kunnen betekenen. Gelooft Daru dat je in een omgeving waar mensen elkaar naar het leven staan, afzijdig kunt blijven? Dat menselijkheid altijd overwint? Loin des hommes zet bij beide overtuigingen vraagtekens.

De volgende dag wordt Daru al het conflict ingezogen. Hij moet een gevangene - een bibberend, ziek hoopje mens die zijn neef heeft vermoord - naar een stad brengen die een dagtocht verderop ligt. Daar zal hij naar alle waarschijnlijkheid ter dood worden veroordeeld, een lot dat de gevangene eerder opzoekt dan uit de weg gaat.

Interview Reda Kateb

Bor Beekman sprak acteur Reda Kateb die in Frankrijk doorbrak als gedetineerde zigeuner in Un prophète, ook speelde hij een gemartelde in het controversiële Zero Dark Thirty. Nu speelt hij in de Camus - verfilming Loin des hommes een Algerijn op de vlucht.

Existentiële western

Regisseur David Oelhoffen baseerde Loin des hommes op het korte verhaal De Gast van de Franse filosoof en schrijver Albert Camus (1913-1960). Hij vormde de novelle van 18 pagina's om tot een existentiële western, waarbij twee getekende mannen zich schietend en afziend door een weerbarstig landschap knokken en hun eigen overtuigingen steeds moeten bijstellen. Het is een prachtvondst: het onherbergzame berggebied van Algerije leent zich uitstekend voor de uitgestrekte landschapsbeelden in bruin en oker, waarin het tweetal welhaast lijkt te verdwijnen. Het is er zo desolaat en wetteloos als het Amerikaanse Wilde Westen.

Als er iets mis is met Loin des hommes is het dat Oelhoffen vrij voor de hand liggende keuzes maakt. Western-liefhebbers Nick Cave en vaste kompaan Warren Ellis vragen voor de soundtrack bijvoorbeeld, na hun spookachtige werk voor onder andere The Assassination of Jesse James. Of talenwonder Viggo Mortensen casten als gebutste man met gouden hart.

Reda Kateb als Mohamed Beeld Loin des hommes

Niets belangrijker dan de mensheid

Aan de andere kant: er zijn ook geen betere kandidaten te bedenken en ze leveren prima werk. Mortensen krijgt bovendien prachtig tegenspel van Reda Kateb, die van een geknakt vogeltje, verstopt onder een tulband, transformeert tot een man die met rechte rug op zijn executie af wandelt. Beide acteurs geven hun personages de gelaagdheid die in het script ontbreekt.

Prettig is bovendien dat de film de Algerijnse onafhankelijkheidsoorlog eigenlijk als decor gebruikt. Het is slechts een van de niet nader benoemde redenen waardoor mensen die ooit elkaars vrienden en bondgenoten waren, opeens tegenover elkaar staan. Doden of jezelf opofferen voor idealen? Loin des hommes heeft een uiterst actuele en universele boodschap: eigenlijk zou er niets belangrijker moeten zijn dan menselijkheid.

Loin des hommes. Regie: David Oelhoffen. Met: Viggo Mortensen, Reda Kateb. 107 min., in 19 zalen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden