Loes Luca over de kwestie die opvoeden heet

Het jongetje in de rode bus heet Derrek. En wat hij die vreemde schoolarts Loes Luca vertelt, wordt met elke zin pijnlijker....

Derrek is een van de twintig kinderen die in het NCRV-programma Dr. Loes breeduit over zichzelf vertellen, zeven wekelijkse afleveringen lang. Ze zijn gevonden op veertien basisscholen in heel Nederland. Op het moment dat ze in de rode bus werden gefilmd, vragen beantwoordend die de pseudo-schoolarts Luca stelde onder het mom van een vaag Europees onderzoek, wisten ze niet van de camera. Dat is hun na afloop verteld.

De school en hun ouders zijn wél van tevoren op de hoogte gebracht. En hebben ook weer achteraf toestemming moeten geven voor het gebruik van de beelden. Des te opmerkelijker is het dat het jongetje Derrek vertelt wat-ie vertelt. Dat zijn ouders hem honderd gulden beloven als hij eindelijk eens een maand droog blijft. En dat het telkens heel lang goed gaat, tot de laatste nacht. 'Ik ben telkens zo nerveus dat het niet lukt.'

Het verhaal van Derrek en de pedagogische miskleun van zijn ouders typeert één helft van Dr. Loes. Luca is groots in de manier waarop zij kinderen kan laten praten en spelen. Ze is meer in beeld maar tegelijkertijd nog afweziger dan in Taxi, het NCRV-programma met de verborgen camera waarop Dr. Loes een beetje voortborduurt. Luca is er wel, maar de kinderen zijn belangrijker.

De verhalen gaan over opvoeden, pesten, de toekomst, de scheiding van ouders, uiterlijk. Naast twee of drie steviger gesprekjes - bedoeld om ouders de spiegel van hun ouderschap voor te houden - zijn er kortere, speelsere momenten, en twee sketches waarin Luca, soms met acteur Aat Ceelen, nog eens wat zout in de wonde wrijft ('Kinderen zijn net dieren, ze merken dat je bang bent). Het valt waarachtig niet mee, opvoeden.

Neem nou Houssam. Marokkaans joch met een Sittardse zachte g. Vertelt doodgemoedereerd dat ouders hun kinderen 'best wel' mogen slaan, 'dan worden ze rustiger'. En weet donders goed dat die dingen bij hem thuis anders liggen dan 'bij jullie'. Want Hollandse kinderen 'zijn vanzelf al rustig'. Zulke verhalen zijn een hele samenleving in kikkerperspectief.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden