Ljoebimov zorgt voor openbaringen met zijn vertolking van 200 jaar oude muziek

CD-recensie Aleksej Ljoebimov

Ook bij muziek van meer dan tweehonderd jaar oud zijn er nog altijd openbaringen mogelijk. Alleskunner Aleksej Ljoebimov zorgt voor zo'n revelatie met zijn vertolkingen van werken van Carl Philipp Emanuel Bach.

Foto Van Der Waa

De frappe zit hem vooral in Ljoebimovs fingerspitzengefühl voor de muziek van Bachs tweede zoon, in combinatie met het gebruikte instrument: een tangentenklavier. Dat is een tussenvorm tussen klavecimbel en fortepiano, met een heel eigen, metalige en rijkgeschakeerde klank. Met behulp van allerlei demp- en doorklinkregisters kan die ook nog worden gevarieerd.

Het instrument past als een handschoen om de avontuurlijke, vaak wat grillige muziek van Carl Philipp Emanuel. Opvallend zijn de extreme dynamische verschillen die Ljoebimov toepast - vaak binnen één enkele frase - en die de dramatische werking enorm verhogen.

De Freye Fantasie waarmee de cd opent, is het briljantst, frappant, maar dankzij de keuze die Ljoebimov uit Bachs toetsenoeuvre heeft gemaakt, blijft de cd aldoor boeien, zowel in de bijna aforistische fantasieën en solfeggio's als in de grote, pre-klassieke sonates.

Aleksej Ljoebimov

(klassiek) Tangere: Carl Philipp Emanuel Bach, ECM

Meer over