RecensieDeutschkurs

Lizzy Timmers en DJ Monkey Maffia swingen er samen op los in deze les Duits ★★★★☆

Deutschkurs door Lizzy Timmers Theaterhaus JenaBeeld Felix Adler

Afgelopen augustus verhuisde performer Lizzy Timmers naar Jena, een stad in Duitsland (de voormalige DDR) niet ver van de Poolse grens. Die verhuizing had er alles mee te maken dat theatercollectief Wunderbaum uit Rotterdam de artistieke leiding kreeg van het theater aldaar. Timmers heeft een relatie met een van de kernleden van het collectief.

Enerzijds een gekke, uitdagende move natuurlijk, anderzijds ook wel weer ingewikkeld. Daar sta je met je slechte Duits en je zoontje van 5 dat alleen maar met de vissen in het aquarium van zijn kinderdagverblijf wil communiceren.

Over dat soort obstakels gaat de voorstelling Deutschkurs van Timmers maar gedeeltelijk. Met de haar kenmerkende nieuwsgierigheid en beweeglijkheid brengt ze een stuk Duitsland tot leven, van de vervoegingen, onregelmatigheden en struikelblokken bij de taalverwerving tot de betekenis van de moedertaal zoals verwoord door Hannah Arendt. Ze mijmert over hoe die griezelige sprookjes van de gebroeders Grimm geworteld zijn in de geschiedenis van Duitsland, over de diepere betekenis van het woud, de ginkgoboom van Goethe en over de taal van het populisme. Over Ossi-nostalgie.

Een droge Duitse les is het bepaald niet: Timmers is een behendig performer en daarbij wordt ze bijgestaan door Sören Bodner, alias DJ Monkey Maffia uit Jena. Zijn aanwezigheid geeft de voorstelling een extra laag: hij begeleidt wanneer zij Erlkönig, Königin der Nacht, Erbarme dich en 99 Luftballons in een medley vervat, maar heeft daarnaast ook een heel eigen inbreng; samen swingen ze erop los, waarmee hij haar eenzaamheid in den vreemde ook weer relativeert. En die is sowieso wat relatief; inmiddels heeft Timmers wel een plekje in het Theaterhaus Jena, dat deze week het Amsterdamse Frascati bespeelt. Voor vanavond betekent dat nog een keer Timmers, nu in de voorstelling Nackt.

Deutschkurs door Lizzy Timmers/Theaterhaus Jena. Van en met Lizzy Timmers en Sören Bodner, alias DJ Monkey Maffia. 23/4, Frascati Amsterdam, als onderdeel van Die tolle Wunderbaum/Theaterhaus Jena Woche.  25 en 26/4: Nackt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden