Living in the Material World

Partijtje tennis met Bob Dylan

George Harrison (1943-2001) was behalve Beatles-gitarist ook een enthousiaste filmer en fotograaf. Zijn weduwe hield opruiming in zijn beeldarchief. Het resultaat: een dvd-documentaire door Martin Scorsese, en een appetijtelijk fotoboek: Living In The Material World.

Dinsdag 29 november aanstaande is het tien jaar geleden dat gitarist George Harrison overleed. De introverte, filosofische (ex-)Beatle wordt dubbel herdacht: met de documentaire Living In The Material World van Martin Scorsese en met het gelijknamige boek van Harrisons weduwe Olivia, die van 1978 tot zijn dood met hem getrouwd was. Hoewel film en boek aan de man worden gebracht met dezelfde ontwapenende foto van Harrison (gemaakt op de Bahama's tijdens opnamen voor de film Help! in 1964), staan ze eigenlijk op zichzelf.

Los van Scorsese's enthousiasmerende voorwoord heeft het boek weinig gemeen met de ruim drie uur lange documentaire, die begin deze maand zijn tv-première beleefde op het Amerikaanse netwerk HBO en inmiddels ook verscheen op dvd.

De stevig gebonden, op glanspapier gedrukte uitgave biedt volop onbekend beeldmateriaal. Het werd door zijn weduwe geselecteerd uit Harrisons nalatenschap op het landgoed Friar's Park. De foto's - van collega's en vrienden, maar ook beelden van tournees naar de VS en Australië, en reisimpressies uit India, Hawaii en Tasmanië - zijn aangevuld met afdrukken van brieven, ansichtkaarten en andere documenten.

Olivia Harrison heeft het materiaal chronologisch gerangschikt, met beknopte tekst en uitleg van George zelf, de overige Beatles en andere naasten. Over de bronnen van de citaten laat de weduwe zich niet uit.

Nieuwe inzichten leveren de teksten ook nauwelijks op, ze leiden eerder af van de bijzondere beelden. Veel daarvan is afkomstig uit de camera's van George zelf en heeft het familiearchief zelden of nooit verlaten. Vooral midden jaren zestig had George aardigheid in fotograferen en filmen. Dat hij er ook talent voor had, valt bijvoorbeeld af te zien aan een knappe foto van John Lennon in het vliegtuig dat The Beatles in 1964 voor het eerst naar de VS bracht.

Bijzonder ook is de verzameling kuiven en leren jasjes uit de prille Beatles-jaren, voorin het boek. De snapshots van het traject Liverpool - Hamburg (waar de 17-jarige gitarist als Beatle begon) - Liverpool (The Cavern Club) leveren een fraai zwart-wit tijdsbeeld op van de vroege jaren zestig.

Later in de jaren zestig gaat Harrison over op kleurenfotografie, met unieke foto's van Bob Dylan (in een partij tennis op het Britse Isle of Wight in 1969) als een van de hoogtepunten.

Jammer is wel dat zijn weduwe uitsluitend goed nieuws heeft te melden. Zo moet drummer Jim Keltner de desastreus slechte Dark Horse-tournee uit 1974 met een zalvend excuus vergoelijken: 'Niet iedereen vond het slecht.' Dat doet de geschiedenis geen goed. Living In The Material World heeft daarom vooral belang als een mooi plaatjesboek, ter illustratie van de al bestaande literatuur over de 'stille Beatle'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden