ReportageLive Painting

Live painting hoort erbij op een huwelijksfeest: ‘Het biedt vermaak aan de gasten en geeft elan aan het feest’

Naast de bruidsfotograaf is nu ook de kunstenaar in opmars die huwelijksfeesten live vastlegt op het witte doek. Live painting om de dag nog onvergetelijker te maken.

Anna Lillioja
Marcelle Schoenmakers van Live Paint op trouwerij in het kasteel Maurick in Vught Beeld Sas Schilten
Marcelle Schoenmakers van Live Paint op trouwerij in het kasteel Maurick in VughtBeeld Sas Schilten

In de serre van Kasteel Maurick in Vught staan de huwelijksgasten van Sanne (29) en Robert Urlings (29) het bruidspaar op te wachten. Dan huppelt er een vrouw in bevlekte tuinbroek met een pot verfkwasten door de menigte van zijden jurken en gestreken pakken. ‘Sorry! Excuseer!’ Ze installeert zich achter een schildersezel naast de dj.

Naast Polaroid-photobooths en aftermovies, is live painting een trend in de bruiloftsbranche. In tien jaar tijd ging het aantal aanbieders van één naar tientallen, zegt weddingplanner Vivian ter Huurne: ‘De agentschappen en kunstenaars met wie ik samenwerk, kunnen de vraag amper aan.’

De populariteit is volgens haar collega Shirley Pisano te verklaren door het feit dat bruiloften in organisatorisch opzicht steeds meer op evenementen gaan lijken. Het gaat allang niet alleen meer om het ja-woord. De bruiloft moet een onvergetelijke dag zijn voor alle bezoekers, en leuker en origineler dan de bruiloft van iemand anders. Pisano: ‘Een live painting is een uniek aandenken aan je huwelijksdag, maar biedt vooral ook vermaak aan de gasten en geeft elan aan het feest.’

Op het Vughts landgoed doopt schilder Marcelle Schoenmaker een kwast in een bak water. Ze plaatst een gele achtergrond en tekent de contouren van de ruimte. Dan snelt de ceremoniemeeste op haar af. ‘Het kasteel moet erop’, roept ze. Hoewel dat binnen uiteraard niet is te zien, begint Schoenmaker de vier feeërieke erkertorentjes toch op het doek te plaatsen.

Live painting is geen vervanging van de fotograaf: die loopt hier ook rond. Schoenmaker, die inmiddels meer dan tweehonderd evenementen ‘live’ heeft geschilderd, vertelt dat ze de meest uiteenlopende verzoeken krijgt. Een Porsche die midden in de danszaal geschilderd moet worden. Huisdieren die er ook bij moeten. Zelfs gestorven familieleden, van wie als voorbeeld een foto is meegenomen.

Marcelle Schoenmakers van Live Paint op trouwerij in het kasteel Maurick in Vught Beeld Sas Schilten
Marcelle Schoenmakers van Live Paint op trouwerij in het kasteel Maurick in VughtBeeld Sas Schilten

Ook komt het volgens de kunstenaar voor dat wordt gevraagd bepaalde mensen weg te laten die wel aanwezig zijn. Schoenmaker lacht: ‘Dan heeft bijvoorbeeld de ene kant van de familie betaald voor het schilderij en zeggen ze: de schoonfamilie hoeft er niet zo prominent op.’

Een live painting van Schoenmaker kost tussen de 600 en 1.000 euro. Volgens Ellen Kooijmans van het agentschap livepaint.nl wordt het kunstwerk vaak cadeau gedaan door familie of geopperd door een weddingplanner. Vandaag heeft het bruidspaar zelf de live painter ingehuurd via het agentschap van Kooijmans. Ze verkozen Schoenmaker vanwege haar expressionistische stijl – er zijn ook live painters met een meer graffitiachtige of cartooneske stijl.

Elf uur ’s avonds is het huwelijksfeest van de Urlings in volle gang. De huwelijksgasten dansen, borrelhapjes worden rondgebracht en op het erf lichten vier grote witte letters op: LOVE. Schoenmaker maakt af en toe foto's van de dansende menigte - referenties voor het schilderij.

Nu en dan kijken huwelijksgasten over haar schouder mee. ‘Mensen vinden het leuk om mee te kijken’, zegt de kunstenaar. ‘Op kleine feestjes moet ik oppassen. Want soms staan er zo veel om me heen, dat er niemand meer is om te schilderen.’

Vier uur

Een live painting moet doorgaans klaar zijn binnen vier uur. Een uitdaging voor veel autonome kunstenaars en volgens Ellen Kooijmans, eigenaar van een live paint-agentschap, de reden dat het lastig is om genoeg geschikte kunstenaars te vinden.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden