Live Nation almachtig rond podium

Grootste concertpromotor en verkoper van de meeste tickets gaan samen. ‘Een verrassende ontwikkeling.’..

Van onze medewerker Gijsbert Kamer

Amsterdam Wanneer aandeelhouders, banken en de Amerikaanse overheid niet dwarsliggen, verwachten de concertorganisator Live Nation en het kaartverkoopbureau Ticketmaster in de tweede helft van dit jaar te fuseren tot Live Nation Entertainment. ‘Een verrassende ontwikkeling’, vinden ze bij Mojo Concerts in Delft. Woordvoerster Marjanne Manders is ‘heel benieuwd’ naar de gevolgen van deze ophanden zijnde fusie voor Mojo, dat eigendom is van Live Nation.

Het merkwaardige feit doet zich voor dat de ticketing van door Mojo georganiseerde evenementen tot 1 januari van dit jaar werd verzorgd door Ticketservice, een dochter van Ticketmaster. Toen in de VS vorig jaar na tien jaar een einde kwam aan de samenwerking tussen Live Nation en Ticketmaster, betekende dat voor de Nederlandse situatie dat Mojo (dochter van Live Nation) en Ticketservice (dochter van Ticketmaster) ook niet langer mochten samenwerken.

De kaartverkoop wordt nu gedaan door het Duitse bedrijf CTS Eventim, waarmee een meerjarig contract is getekend, voor heel Europa en Noord-Amerika. De situatie is niet ondenkbaar dat Mojo en Ticketservice opnieuw zullen samenwerken. Veel hangt af van hoe CTS Eventim op de beoogde fusie zal reageren.

Mocht de fusie doorgang vinden, dan is Live Nation Entertainment de grootste en machtigste speler in de muziekindustrie. Live Nation is de grootste concertpromotor ter wereld en Ticketmaster verhandelt de meeste tickets. De bedrijven kunnen veel voor elkaar betekenen, en hebben al eerder ambities getoond hun expertise uit te breiden.

Zo is concertpromotor Live Nation verbintenissen met artiesten (Madonna, Jay-Z en U2) aangegaan en heeft Ticketmaster eerder dit jaar het managementbureau Front Line Management van ondernemer Irving Azoff overgenomen. Front Line werkt onder meer samen met de Eagles, Aerosmith en Christina Aguilera, en is ook actief in de merchandise. Ingewijden voorspelden na deze overname al dat er andere verschuivingen op komst waren.

Door samen te gaan, hopen beide firma’s de contacten tussen fans en artiesten te verbeteren. Artiest, management, kaartverkoop en merchandise zijn dan onder één dak. Het persbericht van dinsdag stelt dat nog altijd een substantieel deel van de aangeboden tickets niet wordt verkocht. Maar: ‘Het nieuwe bedrijf zal volledig gebruik kunnen maken van de samengevoegde online mogelijkheden, databestanden en promotieactiviteiten om de banden tussen artiesten en fans te versterken. Hierdoor ontstaan er mogelijkheden om de bezettingsgraad bij evenementen te verbeteren, zodat er een gezondere live-industrie kan ontstaan.’

Tegenstanders van de fusie vrezen een monopoliepositie voor Live Nation Entertainment. Bruce Springsteen zei vorige week: ‘Het enige dat de huidige situatie nog slechter zal maken, is één systeem bedacht door Live Nation en Ticketmaster samen. Dan zijn we pas echt weer terug bij een monopoliesituatie in de concertkaartverkoop.’

In Delft wacht men voorlopig af. Het contract met CTS is onherroepelijk, en de kaartverkoop wordt door deze Duitse firma naar tevredenheid geregeld.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden