Literatuur

Het literair festival Winternachten dat elk jaar in Den Haag wordt gehouden, verliest, als het aan de Raad voor Cultuur ligt, alle subsidie in de basisinfrastructuur. Ook het Lezersfeest in Rotterdam zal zijn subsidie verliezen.

Van onze kunstredactie

De Raad noemt Winternachten, dat 254.950 euro subsidie had gevraagd (en nu 104.142 euro krijgt) weliswaar een belangrijk festival van goede kwaliteit, maar hij acht de nieuwe internationale voornemens ervan te eenzijdig gericht en te zeer overlappend met de internationale activiteiten van het Nederlands Literair Productie- en Vertalingenfonds (NLPVF).

De Raad wil daarom dat het Productiefonds beslist over eventuele subsidie van Winternachten. Het fonds zelf krijgt aanzienlijk meer subsidie: van 2.421.213 naar ongeveer 3 miljoen euro.

De subsidie van andere internationaal gericht festivals gaat omhoog: de Raad waardeert in Crossing Border het vernieuwende en multidisciplinaire aanbod (subsidieadvies: 425 duizend euro) en noemt expliciet het functioneren als internationaal platform van Poetry International, en de internationale potentie van de website van dit Rotterdamse poëziefestival (subsidieadvies: de gevraagde 509 duizend euro).

Het Lezersfeest in de Centrale Bibliotheek in Rotterdam (waarvoor nu 10.325 euro beschikbaar is) zou geen subsidie meer moeten krijgen omdat het organiseren ervan, volgens de raad, gewoon tot de taken van een grotestadsbibliotheek hoort.

In zijn advies aan minster Plasterk benadrukt de Raad voor Cultuur het belang van literatuuronderwijs. Mede daarom gunt de raad Passionate Bulkboek een plaats in de basisinfrastrutuur. De organisatie speelt immers een rol in het stimuleren van jongeren tot lezen en schrijven. De raad adviseert daarom een forse subsidieverhoging van 161.584 naar ongeveer 400 duizend euro.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden