De Week in BoekenFrankrijk

Literaire tegenpolen vinden elkaar in hun steun voor gele hesjes

Van intellectueel links tot polemisch rechts, Franse schrijvers vinden elkaar in de steun voor de gelehesjesbeweging.

 Édouard Louis Beeld The Washington Post/Getty Images
Édouard LouisBeeld The Washington Post/Getty Images

In bijna alles zijn Édouard Louis en Éric Zemmour elkaars tegenpolen. Louis geldt als literair wonderkind sinds hij in 2014 op 22-jarige leeftijd de roman Weg met Eddy Bellegueule uitbracht, een boek over zijn jeugd als homoseksuele jongen in een arm dorp op het platteland in het noorden van Frankrijk. Sindsdien is hij uitgegroeid tot een van de boegbeelden van intellectueel links Frankrijk en een van de voortrekkers van de Franse antiracismebeweging.

Laat dat nou net het Frankrijk zijn dat Zemmour veracht. De aartsconservatieve schrijver van het boek Le Suicide Français (De Franse zelfmoord) haalt haast iedere week het nieuws met rechts-reactionaire proefballonnetjes. ‘Waarom stellen we het huwelijk niet ook open voor vaders die met hun dochters willen trouwen?’, vroeg hij zich af in het kader van een discussie over het homohuwelijk. In september zei hij aan een talkshowtafel dat Franse burgers geen buitenlandse namen zouden moeten dragen. Presentatrice Hapsatou Sy kon zich beter maar Corinne noemen, aldus de immer polemische Zemmour.

In één ding vinden Louis en Zemmour elkaar, in weerwil van hun enorme onderlinge verschillen: allebei steunen ze de gilets jaunes. Het gelehesjesoproer heeft zijn weg gevonden in Franse literaire kringen. En net als de leiders van de Franse oppositiepartijen scharen schrijvers van radicaal links tot uiterst rechts zich achter de protestbeweging, die ze stuk voor stuk op hun eigen manier duiden en voor het karretje van hun eigen belangen spannen.

Voor Zemmour is de opstand van de gele hesjes het bewijs van een denkfout van Macron en zijn regering. ‘Onze machthebbers dachten dat de onderklasse alleen bestaat uit immigranten in de banlieues. En nu zijn daar ineens de gilets jaunes.’ De hesjesbeweging maakt volgens Zemmour duidelijk dat de Franse regering ‘Frankrijk niet begrijpt’.

Louis vereenzelvigt zich met de gele hesjes, die hij ziet als de verworpenen der aarde, de tot voor kort onzichtbare armen die eindelijk ontwaken. ‘We zijn met velen, we moeten winnen’, schreef hij op Twitter. ‘Een nieuwe nederlaag voor links kunnen we niet verteren’.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden