Literaire prijs voor Helene Nolthenius

De schrijfster en gepassioneerd Italiëkenner Helene Nolthenius krijgt de tweejaarlijkse Anna Bijns Prijs voor de vrouwelijke stem in de letteren....

Van onze verslaggever

Zij ontvangt de prijs om de literaire kwaliteit van haar werk, 'dat niet alleen van vakmanschap en eruditie getuigt, maar ook van inzicht in menselijke verhoudingen', aldus de jury.

'In haar werk', wordt verder opgemerkt, 'weet ze fictie en nonfictie op overtuigende wijze met elkaar te verenigen.'

De prijs, een sculptuur en een bedrag van vijfduizend gulden, wordt in het najaar uitgereikt. Helene Nolthenius promoveerde in 1948 op De oudste melodiek van Italië, een studie over de invloed van de franciscaanse beweging op de muziek van Italië. Ze publiceerde boeken op het gebied van de muziek en de Italiaanse cultuur, en verscheidene romans die getuigen van haar passie voor Italië in de middeleeuwen en de renaissance.

De Anna Bijns Prijs is in 1986 in het leven geroepen om de vrouwelijke stem in de letteren te bevorderen en werd eerder toegekend aan Josepha Mendels, Ellen Warmond, Inez van Dullemen, Christine D'Haen, Elisabeth Keesing, Hanny Michaelis en Aya Zikken.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden