NieuwsLeids Cabaret Festival

Lisa Ostermann pakt alle prijzen op Leids Cabaret Festival

Een prijzenregen voor Lisa Ostermann op het Leids Cabaret Festival: met een voorstelling vol onverwachte wendingen wint de 27-jarige cabaretier zowel de studenten-, jury- als de publieksprijs.

Joris Henquet
Lisa Ostermann, winnaar van het Leids Cabaret Festival Beeld Elspeth de Jong
Lisa Ostermann, winnaar van het Leids Cabaret FestivalBeeld Elspeth de Jong

Cabaretier Lisa Ostermann is er zaterdagavond met alle prijzen vandoor gegaan op het Leids Cabaret Festival. De 27-jarige Ostermann mocht eerst de studentenprijs (uitgereikt door Leidse studenten) ophalen, vervolgens de juryprijs en ten slotte ook nog de publieksprijs. Charmant bedankte de overdonderde Ostermann haar vrienden, die soms meer in haar voorstelling hadden geloofd dan zijzelf.

In het rapport van de jury, onder voorzitterschap van theaterprogrammeur Marloes Hakvoort, werd Ostermanns programma Wat de ander wil horen een ‘excellente voorstelling’ met ‘een mooie spanningsboog’ genoemd. Er was lof voor de veelzijdigheid van actrice en zangeres Ostermann, die in 2017 afstudeerde aan de Amsterdamse Toneelschool en Kleinkunstacademie. ‘Ze was creatief met taal, zang, rap, dans, humor en zelfs haar haar’, aldus de jury, die ook opmerkte dat Ostermann het publiek vanaf de eerste seconde in haar greep had.

Dat klopt, want Ostermann opent haar halfuur durende programma sterk met een verrassende uitvoering van Beautiful van Christina Aguilera. Twee dingen vallen op: het lied is in een vreemde taal en Ostermann heeft een sterke zangstem. Het liedje wordt al snel afgekapt met de mededeling: ‘Ja, op de middelbare school vond ik het altijd leuk om liedjes naar het Latijn te vertalen.’

Hiermee introduceert Ostermann haar tijd op het gymnasium in Amsterdam-Zuid, waarop alleen superrijken zaten en je alleen meetelde als je vader in pak naar zijn werk ging. Ostermann relativeert deze elitaire omgeving meteen: ‘Gelukkig droeg mijn vader altijd een pak naar zijn werk. Later bleek taxichauffeur toch niet goed te zijn.’

Zo zit Ostermanns afwisselende voorstelling vol verrassende omkeringen, rake observaties, korte liedjes met strakke beats en dans, en een tweetal langere, mooie liedjes aan de vleugel. Vooral Het nieuwe normaal, waarin Ostermann zingt over het leven na de scheiding van haar ouders, maakt indruk.

Ostermann vertelt ook hoe zij haar vriend meeneemt naar het kerstdiner bij haar stieffamilie, met een stiefvader die op Thierry Baudet stemt. Een conventioneel onderwerp wellicht, maar bij Ostermann wordt het uitgewerkt met verrassende, fantasievolle wendingen.

Lisa Ostermann neemt de juryprijs in ontvangst op het Leids Cabaret Festival 2020. Beeld Elspeth de Jong
Lisa Ostermann neemt de juryprijs in ontvangst op het Leids Cabaret Festival 2020.Beeld Elspeth de Jong

De 42ste editie van het Leids Cabaret Festival had dit jaar het ironische thema ‘navelstaren’ gekregen. Het is een verwijzing naar het verwijt dat ‘zure oude recensenten’ (aldus presentator Thomas van Luyn, die goed in vorm was) vaak maken aan de deelnemers van cabaretfestivals die meer interesse tonen in zichzelf dan in de wereldproblematiek.

Volgens de jury is het cabaret over de persoonlijke leefwereld juist het ‘nieuwe engagement, millennialstijl’. In het weekoverzicht schrijft de jury: ‘De finalisten leren ons om het leven op een andere manier te benaderen, met veel humor, zelfspot en relativeringsvermogen. Minder navelstaarderij, meer openheid naar de anderen.’

Het is inderdaad een trend onder jonge cabaretiers om te pleiten voor meer sociale omgang en minder wegduiken in je telefoon. Het kwam terug bij finalist Thjum Arts (26), die de avond opende met een wat pril maar innemend optreden, waarin hij betoogt dat mensen minder advies moeten geven en meer moeten luisteren. In het energieke tweede optreden van het duo De Vriendendienst gaf Yuri Disseldorp een op zich interessant inkijkje in het leven met adhd en nog zeven andere labels, al waren de liedjes onder begeleiding van gitarist Peer Thielen aan de matige kant.

Thjum Arts en De Vriendendienst kregen dan geen prijs, ze mogen wel samen met de veelbelovende winnaar Lisa Ostermann op finalistentournee, die tot 6 juni te zien is door het hele land.

Vanaf links: De Vriendendienst (Yuri Disseldorp en Peer Thielen), Lisa Ostermann en Thjum Arts. Beeld Elspeth de Jong
Vanaf links: De Vriendendienst (Yuri Disseldorp en Peer Thielen), Lisa Ostermann en Thjum Arts.Beeld Elspeth de Jong

De prestige van het Leids Cabaret Festival
Het winnen van het Leids Cabaret Festival biedt een goede kans op een succesvolle cabaretcarrière. Vorig jaar gingen de prijzen naar Jasper van der Veen, die werd ingelijfd door het impresariaat De Keet van Jochem Myjer en nu werkt aan zijn debuutvoorstelling. In 2018 ging de juryprijs naar Farbod Moghaddam, en was de publieksprijs voor Kasper van der Laan. Die laatste werd dit najaar bedolven onder lovende recensies voor zijn debuutshow 1 Kilo. Andere recente winnaars van Leiden zijn Martijn Kardol (2016), Thijs van de Meeberg (2015) en Tim Fransen (2014).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden