Linda en John de Mol bedreigd en afgeperst

John en Linda de Mol worden sinds oktober 2013 afgeperst en bedreigd door een of meerdere personen, meldt het tv-programma Opsporing Verzocht. Vanavond is in het programma een compositietekening te zien van 'een man die er zeker mee te maken heeft', meldt de politie.

Linda en John de Mol. Beeld anp
Linda en John de Mol.Beeld anp

Multimiljonair John de Mol (59) wordt volgens de politie afgeperst. Bernhard Jens van de politie Midden-Nederland zal pas tijdens en na de uitzending van Opsporing Verzocht ingaan op de zaak: 'Dit is voor ons het kanaal om de feiten met het publiek te delen, en om hulp te vragen'. Hij zal in die uitzending 'best wel gedetailleerd' ingaan op de aard van de bedreigingen, en de wijze waarop de politie tot de compositietekening is gekomen. Die kan van de dader zijn, 'maar dat hoeft niet, dat weet je nooit in dit soort zaken'.

Volgens Thomas Notermans, de woordvoerder van De Mols productiebedrijf Talpa, is de afpersing inderdaad een jaar lang aan de gang. Of er geld is betaald door De Mol, wil hij niet zeggen. 'Er wordt in elk geval geld gevraagd, onder bedreiging.'

Er is verder sprake van een aantal bedreigingen aan het adres van Linda de Mol (50). Of dat acute dreigementen waren, of bijvoorbeeld alleen in briefvorm, houdt Jens tot vanavond voor zich. 'We hebben een aanknopingspunt, en dat kunnen we gebruiken om de hulp van het publiek in te roepen.' Dat er een compositietekening is gemaakt, betekent dat er direct contact is geweest met een bedreiger. Hoe dat precies zit, wil Jens pas in het televisieprogramma vertellen.

De belangrijkste reden om de bedreiging publiek te maken is 'dat we willen dat het stopt', zegt Jens. 'Elke gefortuneerde Nederlander, bekend of niet bekend, krijg weleens een dreigbriefje in de bus. Maar dit duurt al een jaar. En ook de manier waarop het gebeurt, maakt dat we het willen stoppen.'

Langer geruchten
Geruchten over bedreigingen aan het adres van Johns zusje Linda de Mol doken eind 2013 al op. Het zou gaan om ernstige bedreigingen. Een woordvoerder van de presentatrice ontkende dat toen in alle toonaarden, maar de politie zei vandaag dat de bedreigingen al sinds vorig najaar aan de gang zijn. Linda de Mol is miljonair.

Het is niet voor het eerst dat John de Mol wordt afgeperst. In 2005 werd Rocky T. veroordeeld tot 24 maanden cel omdat hij probeerde De Mol vier miljoen euro af te persen. Ook bedreigde hij een Talpa-medewerker. Ex-drugsbaron Steve Brown zou in 2003 van plan zijn geweest zoon Johnny de Mol te ontvoeren.

John de Mol verdiende onder meer zijn fortuin door samen met Joop van den Ende het bedrijf Endemol voor 5,5 miljard euro te verkopen aan het Spaanse Telefonica. Daarna richtte De Mol Talpa op, dat internationaal tv-formats verkoopt.

Politie doet onderzoek
De politie van de eenheid Midden-Nederland is bezig met een onderzoek naar afpersing en bedreiging van de familie De Mol. De BN'ers zouden volgens AD.nl bij de eerste bedreiging direct aangifte bij de politie hebben gedaan.

De uitzending van Opsporing Verzocht is vanavond te zien op NPO 1 om 20.30 uur.

John en Linda de Mol in 2005. Beeld anp
John en Linda de Mol in 2005.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden