Review

Limonov: slimme, stevige kost over het Russische systeem

Slimme, stevige kost over de feilbaarheid van het Russische systeem, met krachtig beeldende scènes en een juiste dosis monologen. De Moskouse burgers van nu zijn net zo onvrij als de Sovjetburgers van toen, volgens de regisseur.

Mirjam van der Linden
Limonov. Beeld Bowie Verschuuren
Limonov.Beeld Bowie Verschuuren

Tegen een witte Trabant, het DDR-autootje dat het symbool werd van het communistische Oostblok, hangen drie gasten met glimmende jacks en gouden kettingen. Op een straffe clubbeat gaan hun hoofden gedachteloos op en neer. Jaknikkers zijn het, deze jonge Russen. 'Bleek en klotsend van het sperma', aldus de titelheld van Limonov. 'Ze vinden nergens iets van. Niet van Rusland, niet van Moskou, niet van de Krim.' De Moskouse feestgangers van nu zijn net zo onvrij als de Sovjetburgers van toen, lijkt regisseur Ulrike Quade te willen zeggen.

Limonov is een Russische rebel die alles heeft gehekeld - de Sovjetstaat, zijn mededissidenten, het kapitalisme in zijn gastland Amerika en nu, terug in Rusland, Poetin. In Quades theater is hij een pop, nogal stoffig, met een bruine bril. Te bespelen dus. Dat lijkt paradoxaal voor zo'n kritisch type, maar het klopt dat hij zich telkens weer in alle heftigheid laat meeslepen door zijn politieke omgeving.

Klap op de vuurpijl

De krachtig beeldende scènes, met een juiste dosis korte rake monologen en plukjes filosofisch commentaar van vier jonge schrijvers van De Tekstsmederij, verbeelden in grove lijnen Limonovs nooit aflatende strijd. Hij wordt doodgezwegen en beschuldigd van landsverraad door een journalist met een ezelskop. Klap op de vuurpijl is zijn oude moeder. 'We wilden vrijheid, geen kapitalisme', moppert ze vanuit de motorkap van het Trabantje.

Meer dan over Limonov gaat Limonov over de feilbaarheid van systemen. Over hypocrisie, excessen en verval. Slimme, stevige kost voor een lunchpauzevoorstelling. Drink dat glaasje wodka bij binnenkomst.

Limonov. Theater. Door Ulrike Quade Company, De Tekstsmederij en Bellevue Lunchtheater. Regie: Ulrike Quade. Spel: Niels Kuiters, Daan Colijn en Sacha Muller. 24/4, Theater Bellevue, Amsterdam.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden