Lil' Kleine's eerste soloalbum: meer drank, meer drugs

En hop daar is WOP. Het eerste solo-album van Lil' Kleine. Hoewel, solo? De 21-jarige Jorik Scholten heeft het album eigenlijk helemaal samen gemaakt met rapper Ronnie Flex en producer Jack $hirak. De enige reden waarom WOP als een Lil' Kleine-album wordt uitgebracht is dat Ronnie Flex zelf ook werkt aan een nieuwe solo-plaat en zich nu liever even in een bijrol ziet.

Gijsbert Kamer
null Beeld
Beeld

WOP is dus door hetzelfde team gemaakt als Drank & Drugs de megahit van vorig jaar, opgenomen als deel van het New Wave project.

Ook voor WOP hebben de drie jongens zich een tijdje teruggetrokken, ditmaal in een bungalowpark, waar ze ongetwijfeld een hoop lol hebben gehad. Lil' Kleine rapt en zingt soms met een door Auto-Tune vervormde stem en krijgt repliek van Ronnie Flex. De beats van $hirak (Julien Willemsen) zijn net zo simpel en doeltreffend als op Drank & Drugs. Meer house dan hiphop met steeds een pakkende baslijn, en een sound die erg uit 1993 is (denk aan Show Me Love van Robin S).

Maar pakkend en compact klinkt het allemaal wel, al dringt zich gaandeweg de tweeëndertig minuten dat WOP duurt wel de vraag op of Jack $hirak stilaan niet eens iets anders kan bedenken.

Soms maakt hij zich er wel heel gemakkelijk van af, zoals in Zoveel waarin hij het noodzakelijke haakje even vergeet. Hier is ook Lil' Kleine niet op z'n best en is Hazes' rijmwoordenboek niet ver weg:

Er worden zoveel verhalen verteld
Ik heb zoveel euro's geteld
Nu ben ik in mijn hotel

Maar er staat veel geestigs tegenover. Wat WOP ook innemend maakt is dat de liedjes echt gaan over wat Lil' Kleine met zijn maatjes de afgelopen maanden heeft meegemaakt dankzij hun intens populaire Drank & Drugs. Lil' Kleine rapt bloemrijk over het hedonisme waaraan hij zich met volle teugen heeft overgegeven, oesters eten in Parijs en het frequenteren van stripclubs:

Laat maar zien wat je werk is
Kom klim maar op die paal
(Stripclub)

Grof? Wellicht, maar je schiet er toch van in de lach zo ontwapenend als het gebracht wordt. En hij mag dan wel 'klootzak' zijn geweest en zij een 'kutwijf', als het moet gooit hij voor haar zo zijn gouden Rolex op zij.

WOP biedt een kijkje in het huidige leven van een net doorgebroken popster. Veel verder dan het voortzetten van de succesformule komt Lil' Kleine nog niet maar laat hem nog maar even genieten, het werkt aanstekelijk. En die Popprijs waar zoveel over te doen was. Ook die krijgt op WOP een plekje in het nummer Goud:

Ik zag je haat op de Popprijs
Ik weet niet eens wat dat ding is

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden