Life, Animated is ontroerend, maar soms frustrerend oppervlakkig

De voorgekookte scènes maken Life, Animated soms frustrerend opppervlakkig. Owen is charismatisch; met zo'n hoofdpersoon kan een film eigenlijk niet mislukken.

Pauline Kleijer
null Beeld
Beeld

Of hij wel weet wat het betekent om onafhankelijk te zijn? Natuurlijk, antwoordt de 23-jarige Owen: 'Onafhankelijk betekent geweldig en fantastisch.' Hij is er klaar voor, wil hij maar zeggen. Klaar om het huis uit te gaan en op zichzelf te gaan wonen.

Dat het zover is gekomen, is inderdaad geweldig. Owen is autistisch, en in zijn jeugdjaren wees niets erop dat hij zich ooit zou kunnen redden. Hij sprak nauwelijks en trok zich volledig terug in zijn eigen wereld. Zijn ontwikkeling leek te stagneren. Pas toen zijn ouders ontdekten dat hij zich kon uiten via de Disneyfilms die hij obsessief bekeek, vonden ze een ingang; een kans om hem te helpen, die ze met beide handen aangrepen.

Owen kende alle dialogen uit Disneyklassiekers als Bambi, Aladdin, The Jungle Book en The Lion King uit zijn hoofd. Hij bleek er bovendien veel van te leren. Zijn vader Ron Suskind, politiek verslaggever in Washington en winnaar van de Pulitzerprijs, schreef er in 2014 een boek over dat een bestseller werd.

Roger Ross Williams, een oud-collega van Suskind, besloot een documentaire over Owen te maken, die verdergaat waar het boek ophield. In Life, Animated is te zien hoe Owen naar een begeleidwonenproject vertrekt, 120 kilometer van zijn ouderlijk huis. Het maakt hem blij, maar ook duidelijk gespannen. Gelukkig verhuist zijn reusachtige collectie Disneyfilms mee, zodat hij altijd een scène kan kijken die hem kalmeert en vertrouwen geeft.

Life, Animated (***)

Documentaire
Regie: Roger Ross Williams
92 min., in 30zalen.

Life, Animated, goed voor een Oscarnominatie en diverse publieksprijzen op filmfestivals, is een ontroerend verslag van Owens moeizame ontwikkeling. Owen is buitengewoon aandoenlijk en charismatisch; met zo'n hoofdpersoon kan een film eigenlijk niet mislukken. Voeg daar een liefhebbende familie en voor iedereen herkenbare Disneysentimenten bij, en een hit is geboren.

Toch wringt er iets in deze sympathieke documentaire. Hoewel Williams niet alles gladstrijkt en wel degelijk laat zien dat autisme niet overwonnen kan worden, heeft hij zijn zinnen gezet op een allesoverheersende feelgoodstemming. Het maakt Life, Animated soms frustrerend oppervlakkig; iedereen lijkt zich keurig aan een script te houden. Ook de met potlood en houtskool getekende animaties die Owens onveilige binnenwereld moeten weergeven, blijven lief en braaf.

Gelukkig zijn er ook scènes die minder voorgekookt ogen. Wanneer Owen zelf de toon en het ritme van de film bepaalt, komt Life, Animated echt tot leven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden