Liever geen acteurs met een fantastische techniek

De regisseur David Lammers filmt zijn nieuwe productie Langer licht op locatie in Amsterdam-Noord. De 'edelfigurant': 'We moeten een traytje bier en sigaretten.'..

'Kennen jullie je tekst?', vraagt regisseur David Lammers.Zijn cast hangt aan de bar van café-biljart Hiernaast inAmsterdam-Noord. 'Zo'n beetje', antwoordt Monique Sluyter. 'Jijwilde het toch niet al te precies?', valt Rian Gerritsen haar bij. 'Ik souffleer jullie wel', riposteert de jonge regisseur.Verderop staat hoofdrolspeler Raymond Thiry in een rood T-shirteen biertje te drinken.

Lammers neemt in Amsterdam-Noord, sinds kort eenrazendpopulaire filmlocatie bij Nederlandse filmregisseurs, delaatste nachtscènes op voor Langer licht, over eenboksschoolhouder en zijn vijftienjarige zoon. Het afgelopen halfjaar fietste Lammers veel door Noord. De figuratie bestaat vooreen belangrijk deel uit mensen met wie hij tijdens diefietstochten aan de praat raakte. 'De meesten hebben nooit voorde camera gestaan. De eigenaresse van het café en haar vriendhebben echte rollen. Ik had ze al in de film geschreven voordatik ze gevraagd had.'

Voor het café zitten mannen in trainingspakken enbomberjacks, behangen met schakelkettingen en tatoeages - bieren zware shag binnen handbereik. Binnen informeert eenedelfigurant bij Lammers of er tijdens het klaverjassen magworden gerookt. 'Anders wordt het onecht. We moeten een traytjebier en sigaretten.' 'Niet tijdens de repetities, anders komt hethier blauw te staan', antwoordt Lammers streng. Na de derderepetitie staat de figurant met veel misbaar op. 'Je denkt tochniet dat ik Jantje Gek ben, ofzo?', roept hij.

David Lammers won in 2001 de Tuschinski Award en het GoudenKalf voor de beste korte film met De laatste dag van AlfredMaassen, die bovendien als eerste Nederlandse film werdgeselecteerd voor de Cinéfondation van het festival van Cannes,de competitie voor aanstormend talent.

Na zijn afstuderen maakte hij de televisieproducties Oud ennieuw, Langs de grote weg en Snacken, en de korte poëtische filmVeere, die begin dit jaar op het Rotterdamse filmfestival werdonderscheiden met een Tiger Cub. 'Na mijn examen werd ik de hemelingeschreven. Dan verwacht iedereen dat je binnen een jaar eengeniale film maakt.'

Negen ton, is het budget van Langer licht, maar zijn filmwordt wel gedraaid op het dure 35mm-formaat, meldt Lammers trots.'Het scheelt dat wij geen duur betaalde sterren hebben.' Hijwerkt sowieso graag met niet-professionele acteurs. 'Ik hebliever dat mensen gewoon zichzelf zijn. Ik houd niet zo vanacteurs met een fantastische techniek. Dat is theater, en ditwordt film.'

Aan de bar maken de twee blonde vrouwen (Sluyter in een strakwollen truitje en een spijkerbroek met gouden riem, Gerritsen inbloemetjesshirt) een praatje met de barvrouw. Een stamgast komteruglopen van het toilet, de figuranten doen alsof ze druk staante praten - wat nog niet meevalt als je geen geluid mag maken.Alles en iedereen beweegt. Cameraman Lennert Hillege vraagt ofde scène niet te lang duurt. 'Nee, hij is zo precies goed',vindt Lammers.

Langer licht is geproduceerd voor De oversteek, een initiatiefvan de VPRO en het Filmfonds, waarbij beginnende makers een kanskrijgen - met films als De Poolse bruid (Karim Traïdia, 1998)en Îles flottantes (Nanouk Leopold, 2001) als resultaat. Lammersdoet dat sinds de Filmacademie samen met een vaste club, onderwie cameraman Lennert Hillege en producente Iris Otten. 'Jong?Ja, maar we hebben wel een idee hoe we films willen maken. Wijwillen liever dingen uitproberen, dan op safe spelen. In Veerehebben we dingen kunnen uitproberen, waar we in Langer licht veelaan hebben. Het is fijn als je je kunt ontwikkelen met elke filmdie je maakt.'

Woensdagmiddag gaan de regisseurs David Lammers, NanoukLeopold (Guernsey), Simone van Dusseldorp (Diep) en Adri Schroveren André van der Hout (Het zwijgen) op het Film Festival indebat met Volkskrant-journalist Ronald Ockhuysen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.