Liever de film dan de sport

'Out of the night, when the full moon is bright, comes the horseman known as Zorro/ This bold renegade carves a Z with his blade, a Z that stands for Zorro/ Zorro, the fox so cunning and free/ Zorro, who makes the sign of the Z/ Zorro, Zorro, Zorro....

De begintune van Zorro. Deze beroemde televisieserie, gemaaktdoor de Disney-studio's, werd in Amerika van oktober 1957 totseptember 1959 uitgezonden door ABC. Hoewel de serie buitengewoonsuccesvol was - de show had met 35 miljoen kijkers eenkijkdichtheid van bijna 40 procent - liep de serie slechts tweeseizoenen, vanwege een juridisch conflict tussen ABC en deDisney-studio's. Ook buiten Amerika werd de serie met succesuitgezonden en talloze malen herhaald.

De figuur Zorro - Spaans voor 'vos' - is bedacht door dejournalist Johnston McCulley. Hij schreef in 1919 het verhaal TheCurse of Capistrano, dat als wekelijks vervolgverhaal verscheenin het pulpmagazine All-Story Weekly. Eerst had McCulley geentweede Zorro-verhaal in gedachten. Aan het einde van het verhaalliet hij Zorro namelijk zijn identiteit onthullen. Toen Zorropopulair werd, deed hij net of dit niet was gebeurd en schreeftot aan zijn dood nog circa veertig Zorro-verhalen.

In 2005 verscheen een boek van Isabel Allende over een jongeZorro. Ze schreef het op verzoek van Zorro Productions, hetbedrijf dat de eigendomsrechten van Zorro bezit. 'Ik mochthelemaal mijn gang gaan, mits ik me aan een paar voorwaardenhield. Zorro moest in het zwart gekleed gaan, een masker dragen,een degen en een zweep hebben en zijn paard moest Tornado heten.Voor het overige had ik alle vrijheid.'

Zorro Productions wil op termijn het verhaal verfilmen. Zorrois vaker verfilmd. De eerste Zorro werd in 1920 gespeeld doorDouglas Fairbanks sr. Ook Tyronne Powers, Alain Delon en AntonioBanderas hebben Zorro gespeeld. Maar dé ultieme Zorro is tochGuy Williams, van de televisieserie.

Williams werd als Armando Catalano op 14 januari 1924 geborenen had, voordat hij de rol van Zorro kreeg, nog niet veel groterollen gespeeld. Het was Walt Disney zelf die aan Guy Willams devoorkeur gaf boven de belangrijkste andere kandidaat-Zorro,Dennis Weaver, die toen in Gunsmoke speelde en later bekend werdals McCloud.

De rol van Monestario, de kapitein waar Zorro menig robbertjemee schermde, werd gespeeld door Britt Lomond. In 1952 hoorde hijbij de beste Amerikaanse schermers. Hij had zich geplaatst voorhet Amerikaanse kwalificatietoernooi voor de Olympische Spelen,maar toen Hollywood vroeg of hij mee wou spelen in eenpiratenfilm, koos Lomond voor de film en niet voor de sport.

Andere grote rollen in de tv-serie waren er voor Henry Calvin,die de sympathieke dikke sergeant Garcia speelde (hij had eenspeciaal scheermes dat ervoor zorgde dat hij altijd stoppeliggeschoren op de set verscheen), en Gene Shelton, eenex-pantomimespeler die Zorro's knecht Bernardo speelde.

Guy Williams had tijdens de opnames twee stand-ins. Niet voorhet schermen, dat deed hij zelf, maar wel voor de gevaarlijkestunts en voor het zingen. Williams kon niet zingen. Ene Bill Leedubnam de aubades voor zijn rekening waarmee Williams de oren vande señorita's pijnigde.

Wie ook stand-ins gebruikte, was Diamond Decorator, het paarddat Tornado 'speelde'. Hij had er liefst drie. Eentje die heelgoed kon steigeren, eentje voor de vechtscènes en eentje voorhet snelle galopperen. Het enige dat Diamond Decorator zelf opde filmset deed, was het poseren voor de close-ups en kijken hoezijn stand-ins al het werk deden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden