LIEFST VLAK VOOR OF NA HET VOETBAL

Plaats een expert in Hollywoodfilms en een liefhebber van de kunstfilm aan een tafel...

Jan Pieter Ekker

'Wil jij ook naar een film als Bandidas? Ga dan naar de website. Deeerste driehonderd mensen die reageren, winnen een madiwodo-bon.'

In het tv-programma RTL Film, mede mogelijk gemaakt door Preview.nl,wisselen prijsvragen, trailers (die identiek zijn aan de reclamefilmpjestijdens de commercial break), en fragmenten die door een voice over aanelkaar zijn gepraat, elkaar af. 25 Minuten duurt het programma dat wordtuitgezonden op zondagmiddag, drie dagen nadat de nieuwste producties inpremière zijn gegaan. Er valt, kortom, van alles op aan te merken. Maarwe moeten het er mee doen; het is het enige wekelijkse filmprogramma op deNederlandse televisie.

Eens was het normaal - leuke en intelligente programma's over film opde buis. Maar sinds het definitieve verscheiden van Voor een briefkaart opde eerste rang en Stardust blijft het behelpen bij de Publieke Omroep. Alser een nieuwe Nederlandse film in première gaat, schuift er een regisseurof acteur aan in De wereld draait door, en zendt de participerende omroepeen kritiekloze 'The Making of' uit, waarin de makers gratis reclame mogenmaken voor hun werk. In Goedemorgen Nederland bespreekt filmdeskundigeVincent de Klerk iedere donderdagochtend een of twee nieuwe films; DeBesprekers houden zondag rond middernacht naast de nieuwste collectie vanViktor en Rolf meestal ook wel een film of documentaire tegen het licht.En Cinema.nl doet, meestal na middernacht, verslag van de drie grootsteNederlandse filmfestivals (het International Film Festival Rotterdam, hetAmsterdamse documentairefestival IDFA en het Nederlands Film Festival), endat van Cannes.

Dat is het. Terwijl ze bij de Publieke Omroep toch vaak roepen dat dramaen film belangrijk zijn. Een speerpunt heet dat in hun kringen.

De oplossing is doodeenvoudig. Plaats, vrij naar Studio Voetbal, tweevaste deskundigen - zeg een kenner van de kunstfilm en een liefhebber vanHollywood - aan een tafel en zet er ook een wekelijks wisselende gast bij,iemand uit het vak. Laat hen onder leiding van een gastheer met verstandvan zaken (Matthijs van Nieuwkerk leidt al twee jaar een sprankelendetalkshow tijdens het Nederlands Film Festival, Wilfried de Jong doethetzelfde tijdens het Rotterdamse filmfestival) wekelijks in een half uurde nieuwste films doornemen.

Op woensdagavond, liefst vlak voor of vlak na het ChampionsLeague-voetbal, worden films geduid en begeleid, en wordt uitgelegd wat eenster een ster maakt, en wat beelden doen met ons collectief geheugen. Ineen programma dat zijn neus niet ophaalt voor Hollywood, maar ook niet doorde knieën gaat voor de geoliede publiciteitsmachines van de groteAmerikaanse studio's. 'I think this is the beginning of a beautifulfriendship.'

Jan Pieter Ekker

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden