Weblog

Liefde en wetenschap; hoe breng je zoiets in beeld?

Wat bindt dit paar?, vroegen wij u deze week in het katern Wetenschap (pag. 2-3). Het juiste antwoord zal u nog verbazen: alcohol, cannabis, amfetamine en DMT.

Maarten Keulemans
null Beeld Arjan Benning
Beeld Arjan Benning

Bedenk een illustratie bij het artikel van Tonie Mudde over datingsites, zo was de kwestie die deze week ter tafel kwam bij de voorbereiding van het katern Wetenschap.

Liefde. En wetenschap. En bij elkaar passen. 'Bij liefde ontstaat er chemie in je kop', zegt fotoredacteur Theo Audenaert achteraf. 'We wilden iets met formules doen. Structuurformules van stoffen die iets met je geest doen.'

De opdracht ging naar fotograaf Arjan Benning, die bij de krant onder meer al artwork deed voor het katern V en voor het drieluik 'wat is wetenschap waard', eveneens in Wetenschap. Audenaert leverde hem de chemische structuurformules van een aantal geestverruimende middelen, het motto 'liefde is net chemie' indachtig.

De modellen op de foto zijn geen professionele modellen, maar kennissen van Benning. Zij is net afgestudeerd in de kunstwetenschappen aan de UvA; hij werkt bij de bank. 'In het echt zijn ze geen stelletje', vertelt Benning. 'Het zijn gewone mensen, die wel eens vaker model voor me hebben gestaan.'

Grafisch ontwerper en 'recensiekoning' Ruben Steeman was degene die de lichamen beschilderde. Met vetkrijt. Daarna kon de fotosessie beginnen. 'In totaal zit er zo'n tien uur werk in, waarvan ongeveer drie voor het beschilderen van de modellen.'

Maar wat bindt het paar nu precies?

Bij de man zien we, van nek naar pols: metadon, MDMA, metamfetamine, alcohol, GHB, DMT. Verder: peyote (onder de hals), cocaïne (onder tepel), THC (middenrif), amfetamine (buik), DMT (heup), heroïne (dij).

Bij de vrouw, van rechterschouder naar hand: alcohol, amfetamine, nicotine. Verder: DMT (rechterschouderblad), tryptamine (links op de rug), cafeïne (midden op rug), cocaïne (rechterheup), GHB (direct boven billen), peyote (rechterbil), THC (bovenaan rechterdij), amfetamine en alcohol (achterkant rechterdij).

Voor gevorderden: bij de vrouw missen bij cafeïne en peyote de methylgroepen, bij de THC ontbreekt een hydroxylgroep en de alcohol mist een waterstof.

Het is geestverruimende chemie, die het stel bindt. Net als bij de liefde.

Maarten Keulemans is chef wetenschap van de Volkskrant

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden