Liefde en privacy
Voor de liefhebbers van het genre was het smullen geblazen vorige week. Elke dag diende zich een nieuwe aflevering aan in het vervolgverhaal over de gestrande relatie van zanger Jan Smit en actrice/presentatrice Yolanthe Cabau van Kasbergen....
Het nieuws over de ‘liefdesbreuk’ van het ‘societykoppel’, om in dit segment gangbaar jargon aan te halen, zou normaal gesproken de amusementsindustrie niet zijn ontstegen. Maar de vermeende nieuwe relatie van Cabau van Kasbergen met voetballer Wesley Sneijder werd voorzien van camerabeelden uit een parkeergarage, waarop de twee in een omhelzing te zien zijn. En daar kreeg het verhaal een andere dimensie. Want de spanning tussen cameratoezicht en privacybescherming werd hier van een wel heel prominente illustratie voorzien. Daar zou de premier ook wel iets over mogen zeggen.
Het is op zichzelf pikant dat personen die hun brood verdienen in de publieke ruimte, of dat nou het voetbalveld is, een relatiesoap als ONM of de realitysoap waarmee Jan Smit ooit zijn privéleven te gelde maakte, nu het middelpunt zijn van een discussie over bescherming van de persoonlijke levenssfeer. Het zal geen toeval zijn dat de betrokkenen, in ieder geval Cabau van Kasbergen en Sneijder, daar nog het minst zwaar aan lijken te tillen. Dat valt althans af te leiden uit de mededeling dat zij geen juridische stappen ondernemen tegen de verspreiders van de beelden, te weten de medewerkers van de parkeergarage, RTL Boulevard en De Telegraaf.
Dat moet anders liggen voor mensen die zich beroepshalve bezighouden met het heikele issue van de camerabewaking: professionals in deze branche, en politici. Want de zaak roept veel vragen op. Het plaatsen van camera’s op straten en pleinen door de overheid ter handhaving van de openbare orde is het afgelopen decennium een geaccepteerd verschijnsel geworden. In het openbaar vervoer deden camera’s hun intrede en zelfs op de helmen van fietsende agenten. Ook steeds meer bedrijven plaatsen camera’s. De toezichthouder op het gebruik van al die beelden is het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP).
RTL heeft bevestigd te hebben betaald aan medewerkers van de parkeergarage om de beelden van Cabau van Kasbergen en Sneijder te kunnen uitzenden. De website Geen Stijl wees het aanbod om de beelden – voor een ton – te kopen af, met als argument dat dan van heling sprake zou zijn. Maar de site van het dagblad De Telegraaf, behorend tot hetzelfde concern als Geen Stijl, vertoonde de beelden wel.
Het CBP wil niet op de zaak ingaan, maar het zou goed zijn als de nogal eens als tandeloos omschreven privacybewaker nu zijn tanden laat zien. Vooral de eigenaar van de garage moet met kracht van argumenten te horen krijgen dat oneigenlijk gebruik van beelden ontoelaatbaar is en het draagvlak onder dit op zichzelf nuttige instrumentarium ondergraaft – ook al maken de publieke figuren zelf geen punt van deze publiciteit.
Reageren? volkskrant.nl/commentaar