Drama

Liederen uit het land van mijn moeder

De besneeuwde heuvels van Koerdistan

Meerdere lagen kleding dragen de Koerden in het koude Noord-Irak. Het lijkt of ze vele broeken over elkaar aanhebben, nog meer truien dragen, en ook hun gezichten zijn verborgen achter mutsen en zonnebrillen. Daardoor wordt het ritme van Liederen uit het land van mijn moeder bepaald. Wie zo dik ingepakt is, beweegt zich voort in stoere, trage stappen. Moeizaam maar gedecideerd klauteren de personages over muren en langs rotsen.

Liederen uit het land van mijn moeder is de tweede film van de Iraanse Koerd Bahman Ghobadi, en speelt op dezelfde plek als de film waarmee hij indrukwekkend debuteerde, Een tijd voor dronken paarden. In het bergachtige grensgebied van Iran en Irak gaat een muzikantenfamilie, die bestaat uit een bejaarde man en zijn twee volwassen zoons, op zoek naar de weggelopen echtgenote van de vader. Zij bevindt zich ergens in Irak.

Spaarzaam gaat Ghobadi om met informatie die kan aangeven wanneer de gebeurtenissen in zijn film plaatsvinden. Regelmatig zijn vliegtuigen en bommen te horen. Het is oorlogstijd. Maar welke oorlog woedt er? De straaljagers zijn van Saddam Hussein, volgens de voorbijgangers die het drietal tegenkomt, en uit andere gesprekken blijkt dat de oorlog met Iran voorbij is.

Dan wordt het helder: Liederen uit het land van mijn moeder speelt aan het eind van de jaren tachtig, in de tijd dat Saddam een Koerdische opstand neersloeg met gifgas. De drie mannen trekken langs de plekken waar vluchtelingen zich verschuilen en wezen worden opgevangen. Hun reis begint als een klucht, met uitbundige muziek en karikaturale confrontaties met bandieten. Gaandeweg verandert de klucht in een treurzang.

Het accent van Ghobadi's mise-en-scène verschuift ook. Zolang de mannen zich op de voorgrond bevinden heeft de film iets van folkloristisch vermaak, en is de toon soms schreeuwerig. Maar wanneer de regisseur voor het droevige slot meer afstand neemt, laat hij zijn ware talent zien.

Net als in Een tijd voor dronken paarden toont Ghobadi zich vooral een groot landschapsfilmer. De bergen worden veel meer dan een decor. De rotswanden, de dorre grond en de besneeuwde heuvels die later voorbijkomen zijn even goed hoofdpersonen. Het maakt van Liederen uit het land van mijn moeder een ode aan Koerdistan.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden