Lichtvoetige dans in kindervoorstelling Vlieger zonder koord: het mag iets dwarser

Danstheater Aya verbeeldt met buitelende en lichtvoetige dans hoe nieuwkomers in een land ontvangen worden. In Kaiels choreografie overtuigt vooral de kluwen van lichamen.

null Beeld Ben van Duin
Beeld Ben van Duin

Half strand, half schip, half speelplek. De bielzen van verschillende lengten in het decor van de jeugddansvoorstelling Vlieger zonder koord zijn zo aan elkaar getimmerd, dat ze zowel resten van een roeibootje lijken, als van een verweerd hek. Twee dansers maken daar gretig gebruik van. Ze dansen luchtig en speels van paal naar paal. Het zijn niet meer dan gymnastische aanzetjes tot breakdance en acrobatiek, al geeft de ontwapenende Zahira Suliman haar passen een vrolijk tintje mee en probeert de ervaren Rohiet Tjon Poen Gie er iets stoers van te maken. Veel om het lijf heeft het nog niet - het kabbelt, net als de soundscape.

Pas als een derde danser 'aanspoelt' ontstaat spanning. Vooral omdat de drenkeling (Maxime Kroot) onhandig contact zoekt. Ze wordt woest om niks en duwt de anderen weg. Gaandeweg ontstaat echter een voorzichtige vriendschap wanneer bewegingen worden gekopieerd, al voelt Tjon Poen Gie zich nog even buitenspel gezet door de meiden. Ook dat wordt gesust met soepele motoriek.

Vlieger zonder koord (6+)

Dans

***

Door Danstheater AYA, choreografie: Erik Kaiel. 14/1, De Krakeling, Amsterdam. Tournee t/m 22/4.

Choreograaf Erik Kaiel presenteert een lichtvoetige verbeelding van de ontvangst van nieuwkomers. De voorstelling onder de vlag van Danstheater AYA moet nog wel loskomen van het repetitielokaal. Veel bewegingen vervliegen snel, door hun lichtvoetigheid. Het mag meer schuren, zoals op buitenlocaties waar Kaiels stijl van over elkaar buitelende lichamen gevaarlijker oogt. In Vlieger zonder koord overtuigt vooral de kluwen van drie lichamen, waarbij ieder lijf een plek opeist. Jonge kinderen ontdekken wellicht niet de politieke laag, maar herkennen vast het gedoe over bondjes sluiten, in deze driehoeksverhouding, die nog wat dwarser kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden