Lichte hersengymnastiek

De hersens van Albert Einstein, een van de grootste genieën uit de vorige eeuw, waren niet gek veel zwaarder dan een doorsnee brein....

Peter van Ammelrooy

Waarmee maar gezegd is: als het spel Big Brain Academy juichend meldt dat onze hersens zwaarder zijn geworden omdat we een puzzel hebben opgelost, wil dat niet per se zeggen dat we echt slimmer zijn geworden.

Toch is dit vervolg op Dr. Kawashima’s Brain Training (voor de Nintendo DS) prima te genieten. De vijftien spelletjes, onderverdeeld in vijf categorieën, zijn precies goed om de tijd te doden in de trein of de wachtkamer.

Big Brain Academy beproeft het geheugen, de rekenvaardigheid, het analytisch vermogen en de reactiesnelheid van de speler. Hoe verder die in het spel vordert, hoe zwaarder de puzzels worden. Wanneer we zes tot zeven dingen moeten onthouden die even door het beeld flitsen, wordt het zwaar. Met een enkel spel (en ieder een DS) kunnen tot acht spelers een toernooi opzetten, door de computers draadloos te verbinden.

Nintendo heeft met zijn digitale hersengymnastiek een hit in handen. Van Brain Training waren begin augustus vier miljoen stuks verkocht. Van Big Brain Academy werden in Europa al een half miljoen stuks afgezet.

Ter gelegenheid van zijn verjaardag, afgelopen juli, schonk Nintendo een DS en een exemplaar van Brain Training aan de leider van de vrije wereld. Het Witte Huis moet nog bekendmaken hoeveel Bush’ brein weegt.

Big Brain Academy Beeld
Big Brain Academy

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden