Licht-absurdistische Rad van Fortuin overtuigt

Vera Ketelaars schreef een verhaal over toeval, willekeur en onmacht in licht-absurdistische sfeer, met liefde voor detail. Er is een zekere chemie tussen Sjaan Duinhoven als barvrouw Robin en Gehring als Wanda.

Scène uit Rad van Fortuin. Beeld Ben van Duin
Scène uit Rad van Fortuin.Beeld Ben van Duin

Het café doet denken aan dat in het schilderij Nighthawks van Edward Hopper: gevoelsmatig duister, groen-blauwig, verloren types aan de bar. Tot haar eigen verbazing vindt carrièrevrouw Wanda zichzelf op enig moment terug in een dergelijk etablissement; nog iets droeviger en smoezeliger is het er, met alleen tequila en karaoke.

Wanda is ontslagen. Bij een reorganisatie trok ze een verkeerd lootje. Ze kan er niet bij; en er niet over praten. Haar man weet van niks, als ze een oud-collega tegenkomt, duikt ze weg achter een voorbijganger. Ze verstopt zich in de eerste beste bar en neemt een tequila. Wie had dat gedacht.

Rad van Fortuin heet de eerste theatertekst van Vera Ketelaars, een verhaal over toeval, willekeur en onmacht in licht-absurdistische sfeer, geschreven met liefde voor detail. Lard Adrian regisseerde het bij Bellevue Lunchtheater, helder, met leuke muzikale intermezzo's. En Anne Gehring, actrice met wie Ketelaars (ook) een makersduo vormt, is Wanda.

Met haar dure jurk en hakken is Wanda een herkenbare verschijning en zonder die carrière is dat des te schrijnender. Waarbij komt dat Wanda zich ontpopt als een kwetsbaar wezen dat al snel sympathie oproept. Meteen al bij de barvrouw, een nog kwetsbaarder wezen met een snor. Ze blijken dan oude schoolvriendinnetjes en gaandeweg ontstaat er opnieuw iets moois.

Sjaan Duinhoven als barvrouw Robin en Gehring als Wanda weten overtuigend een zekere chemie tussen hen beiden op te roepen, zonder dat het klef wordt of vergezocht lijkt. Meer dan een groots relaas over existentiële kwesties is het een broos verhaal van dolende zielen die troost vinden bij elkaar en wier verdere leven je nog lang en gelukkig wenst. Weinig kans.

Rad van Fortuin
***
Bellevue Lunchtheater. Tekst: Vera Ketelaars. Regie: Lard Adrian. 6/12, Theater Bellevue, Amsterdam. Hier t/m 27/12, daarna tournee.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden