nieuwslibris literatuurprijs

Libris-jury nomineert Uphoff en passeert Buwalda

De shortlist van de Libris Literatuur Prijs (50 duizend euro) bestaat uit Saskia de Coster (Nachtouders), Manon Uphoff (Vallen is als vliegen), Wessel te Gussinklo (De hoogstapelaar), Sander Kollaard (Uit het leven van een hond), Marijke Schermer (Liefde, als dat het is) en Oek de Jong (Zwarte schuur). Dat werd maandagmiddag bekendgemaakt door voorzitter en hoogleraar wetenschapscommunicatie Ionica Smeets in de Hermitage in Amsterdam.

Auteurs Saskia de Coster, Wessel te Gussinklo, Oek de Jong, Sander Kollaard, Marijke Schermer en Manon Uphoff maken nog kans op Libris Literatuur Prijs (50.000 euro). Beeld ANP Kippa
Auteurs Saskia de Coster, Wessel te Gussinklo, Oek de Jong, Sander Kollaard, Marijke Schermer en Manon Uphoff maken nog kans op Libris Literatuur Prijs (50.000 euro).Beeld ANP Kippa

Zij wees er namens de jury ook op dat er onder de 197 ingezonden romans veel autobiografische fictie zat, maar ‘echt gebeurd is geen excuus’, zoals Gerard Reve ooit verklaarde: de werkelijkheid is dikwijls grillig, zelfs onwaarschijnlijk, en dus onbruikbaar, zolang de schrijver het zinvolle verband niet aanbrengt.

Dat gebeurt volgens de jury dus wél in de boeken van bijvoorbeeld Saskia de Coster en Manon Uphoff. In Nachtouders zit verteller Saskia als niet-biologische moeder van een zoon bepaald niet op een roze wolk en worstelt ze met de vraag of je het kunt leren om ouder te worden. Manon Uphoff doet in Vallen is als vliegen een boekje open over het misbruik door de vader in het grote gezin waaruit zij komt, terwijl het woord ‘incest’ slechts één keer valt, in gekscherende zin.

Opvallend aan de shortlist is de keuze voor Wessel te Gussinklo, aangezien hij op 14 november 2019 voor De hoogstapelaar ook al de eerste (en enige) BookSpot Literatuurprijs won, die even hoog gedoteerd is als de Librisprijs. Dat lijkt zijn kansen op deze prijs te verkleinen. Of Sander Kollaard grote kans maakt, is eveneens dubieus, aangezien de jury in haar rapport de titel eigenhandig aanvult tot Een dag uit het leven van een hond, en meldt dat het ‘geen wereldschokkende gebeurtenissen’ bevat.

Drie auteurs van goed ontvangen romans ontbreken op de shortlist: Peter Buwalda (Otmars zonen, het eerste deel van een trilogie), Niña Weijers (Kamers antikamers) en Stephan Enter (Pastorale).

Vorig jaar won Rob van Essen de Librisprijs met De goede zoon. Wie hem opvolgt, wordt op 11 mei bekendgemaakt in het Amstel Hotel. Traditiegetrouw zal het tv-programma Nieuwsuur live verslag doen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden