Libris Geschiedenis Prijs voor Jaap Scholten

Jaap Scholten is de winnaar van de Libris Geschiedenis Prijs 2011. Hij schreef met Kameraad Baron volgens de vakjury het beste historische boek van dit jaar. Dat maakte juryvoorzitter Agnes Jongerius gisteravond bekend tijdens De Nacht van de Geschiedenis in de Zuiderkerk in Amsterdam.

ANP

De Libris Geschiedenis Prijs is de jaarlijkse onderscheiding voor het beste Nederlandstalige historische boek. Het boek moet een algemeen publiek aanspreken, goed geschreven zijn en gebaseerd zijn op gedegen historisch onderzoek. Aan de prijs is een bedrag van 20.000 euro verbonden.

Kameraad Baron - Een reis door de verdwijnende wereld van de Transsylvaanse aristocratie is volgens de jury een 'heel bijzonder, hartstochtelijk en belangrijk werk'.

Naast Scholten waren ook Emiel Lamberts (Het gevecht met Leviathan. Een verhaal over de politieke ordening in Europa), J.A. de Moor (Generaal Spoor. Triomf en tragiek van een legercommandant), Luc Panhuysen (Een Nederlander in de wildernis. De ontdekkingsreizen van Robert Jacob Gordon in Zuid-Afrika) en Auke van der Woud (Koninkrijk vol sloppen. Achterbuurten en vuil in de negentiende eeuw) genomineerd.

De prijs is dit jaar voor de vijfde keer uitgereikt. Vorig jaar won Vlaming David Van Reybrouck met zijn boek Congo - Een geschiedenis.

Jaap Scholten in 1994 © ANP Beeld
Jaap Scholten in 1994 © ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden