Libris Geschiedenis Prijs voor Dik van der Meulen

Dik van der Meulen is de winnaar van Libris Geschiedenis Prijs 2014. Hij ontvangt de loftuiting voor zijn biografie Koning Willem III 1817 - 1890.  Aan de prijs, die vanochtend werd uitgereikt in het radioprogramma OVT, is een geldbedrag van 20.000 euro verbonden.

De winnende biografie Beeld Cultuurfonds
De winnende biografieBeeld Cultuurfonds

De jury prijst Van der Meulen om zijn 'aanstekelijke, ironische schrijfstijl'. 'Het leven van zijn hoofdpersoon leest bijna als een roman. De duistere kanten van Willem III komen uitvoerig aan bod, maar de auteur verliest de keerzijde nergens uit het oog. Zo blijft deze koning een mens en is dit fascinerende boek in zekere zin een rehabilitatie van de man die bekend stond als 'koning Gorilla'.'

Van der Meulens boek liet liefst 348 andere historische inzendingen achter zich. Uiteindelijk waren er vijf genomineerden voor de geschiedenisprijs die boeken lauwert die origineel zijn van onderwerp en soort, prettig leesbaar zijn geschreven, en stoelen op degelijk historisch onderzoek.

De andere genomineerden waren Bas von Benda-Beckmann voor De Velser affaire. Een omstreden oorlogsgeschiedenis, Hans Daalder & Jelle Gaemers voor Willem Drees 1886 - 1988. Premier en elder statesman, de jaren 1948 - 1988, Sandra Langereis voor De woordenaar. Christoffel Plantijn, 's werelds grootste drukker en uitgever (1520-1589) en Annejet van der Zijl voor Gerard Heineken, de man, de stad en het bier.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden