Lezen bevrijdt: Van Dis rapt de Gijsbrecht

Reportage..

Van onze verslaggever Hein Janssen

amsterdam Hier is... Adriaan van Dis! Oude tijden herleefden dinsdagavond bij de opening van de 75ste Boekenweek. Traditiegetrouw begon het Boekenbal met een literair programma waarin Van Dis dit keer excelleerde als volleerd entertainer en performer. Het motto van de Boekenweek dit jaar is ‘Titaantjes – Opgroeien in de letteren’.

Vooraf en na afloop was het vooral een omstandig begroeten, zoenen en gedag zeggen. Met de donkere schoonheid van Yasmine Allas, de guitige roomse blikken van Antoine Bodar en de bestendige aanwezigheid van Harry Mulisch als ankerpunten.

Van Dis haalde in de Grote Zaal van de Amsterdamse Stadsschouwburg herinneringen op aan het boek dat hem vormde, Karakter van Bordewijk; aan Louis Couperus, aan wiens wellevendheid hij zich verwant moet voelen, en, erg grappig, aan de schoolexcursie van lang geleden naar de Gijsbrecht van Vondel, gespeeld door Albert van Dalsum. Van Dis weekte dit doorgaans als onspeelbaar bestempelde toneelstuk los van vergeeld papier en traditie en rapte zelfs een paar Vondelverzen. Met zijn optreden lijkt voor Van Dis een nieuwe carrière als acteur in het verschiet te liggen. Zijn boodschap aan alle schoolklassen die hij vaak bezoekt is dat lezen je bevrijdt.

Midas Dekkers las zijn brief aan hemzelf als jongen voor. En refereerde – als een heus cabaretier – nog even aan de huidige seksschandalen in de katholieke kerk. Wie als jongen levertraan heeft geproefd, kan alles aan. Marjolijn Februari, eigenwijs als altijd, brak juist een lans voor het recht om niet te hoeven lezen als je jong bent, om niet aangeraakt te hoeven worden door de literatuur. De jeugd wordt al genoeg aangeraakt. Niet met macht, maar met gezag moeten jonge lezers veroverd worden.

Dichter des Vaderlands Ramsey Nasr sloot af met een lang gedicht, begeleid door cellist Ernst Reijseger over al die oude schrijvers die voor hem Titanen zijn: ‘Rondom hen hing lichtgeknetter.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden