Lewis Blacks minachting voor politiek

Of de volgende president van de Verenigde Staten Al Gore heet of George W. Bush - voor de helft van de Amerikanen, blijkt uit peilingen, is het lood om oud ijzer....

Patrick van den Hanenberg

Black volgt de politiek nauwgezet, onder meer als commentator van de televisiezender Comedy Channel. Als president Nixon vroeger op televisie kwam, piste hij met vrienden tegen het scherm, en de eerbied voor het hoogste politieke ambt is met Reagan, Bush sr. en Clinton niet veel groter geworden.

Lewis Black behoorde acht jaar geleden tot de eerste lichting Amerikaanse comedians die naar Nederland werd gehaald.

Hij was toen zeker niet de grappigste (dat was de inmiddels overleden Rick Aviles), maar wel de meest opmerkelijke. En dat had alles te maken met zijn onderwerpkeuze.

In de meeste Amerikaanse clubs draait stand up comedy nog steeds voornamelijk om seks. En als de politiek al erbij gehaald wordt dan is dat omdat die in verband kan worden gebracht met seks. Met zijn aandacht voor politiek vormt Lewis Black een uitzondering in het genre.

Zijn stijl komt enigszins in de buurt van Nederlandse collega's als Lebbis en Jansen die ook mooi in woede kunnen uitbarsten. Het is dus niet raar dat Black het nu in zijn eentje in Amsterdam mag proberen. Toch is de vraag of hij werkelijk iets toevoegt aan het aanbod.

Het is bijna aandoenlijk om iemand zo hartgrondig op zijn eigen land te horen kankeren: 'My country is filled with assholes', roept Black. En hij doet ook vreselijk zijn best om, als een enthousiaste onderwijzer, allerlei Amerikaanse instellingen en gebruiken toe te lichten. Maar het humoristische niveau blijft rond de middelmaat steken.

Want wie heeft er nu nog behoefte aan (matige) Lewinsky-grappen of de oude, overbekende blunders van de intellectueel beperkte voormalige vice-president Quayle? En wie verwacht dat Nixon nog eens flink onder handen wordt genomen, nu er zojuist een opmerkelijke biografie over hem is verschenen, komt bedrogen uit.

Het klinkt wat onaardig tegenover iemand die hoopt dat het Nederlandse leger Amerika binnenvalt, maar eigenlijk zitten we dus niet op Lewis Black te wachten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden