Review

Levensverhaal DJ Dano leest met de snelheid van 150 bpm

Het levensverhaal van de Amsterdamse hardcore-dj Dano zou verplicht lesmateriaal moeten zijn voor de nieuwe generatie Nederlandse dancejongens. Die bleekneusjes van 17 die - zoals iemand van de oude garde opmerkt in Wat de fok ouwe - Het bizarre leven van DJ Dano - 'nu hun poen staan binnen te scheppen'.

Beeld Mary Go Wild

Want wie de Dano-biografie heeft gelezen, weet wie de kronkelige paden naar de dj-sterrenglorie hebben rechtgetrokken en hoeveel pijn en moeite dat heeft gekost.

Daniël Leeflang alias Dano was een pionier van de housecultuur in Amsterdam, en langs zijn draaitafelskills en immer opgevoerde beats en volumes trok de house van danceclubs als Roxy en Mazzo naar loodsen en hallen. Want DJ Dano en zijn gabbers The Prophet, Buzz Fuzz en Gizmo draaiden house en acid als fabrieksherrie: keihard en tot paniekaanvallen drijvend en dus minder geschikt voor de Roxy ('de aai-en-lik-elkaar-scene'), maar meer voor de volkse jongens en meiden die wilden dansen alsof de Derde Wereldoorlog zojuist was uitgebroken: 'Bám bám bám'.

Wat de fok ouwe - Het bizarre levan van DJ Dano

Non-fictie
Arne van Terphoven
Mary Go Wild; 395 pagina's; €19,95

Dano en zijn 'Dreamteam' waren de grondleggers van de hardcore en dus de aanjagers van de gabberbeweging, en die krankzinnige jongerencultuur van de jaren negentig ontplofte in het gezicht van de vier vrienden. De dj's werden helden en hun gages vlogen van honderd gulden naar duizenden guldens per draaibeurt. Een geleverd hardcoretrackje voor verzamelplaten van het beruchte Thunderdome-handelsmerk leverde zomaar tienduizend gulden op.

Het dj-vak werd een beroep, maar dat had Dano niet zo in de gaten. Hij zette zijn verdiensten om in meterslange lijnen coke, bier en vakanties voor zijn familie en vergat - bijvoorbeeld - belasting te betalen. De dj's moesten alles ook maar een beetje zelf regelen: managers bestonden niet. En dus ging het mis. Dano kreeg een aanslag van bijna een half miljoen voor niet afgedragen belasting en daarmee begon de teloorgang van de hardcore én het leven van Dano, die op gruwelijke wijze aan de grond raakte maar op wonderlijke wijze weer overeind krabbelde.

De dance-biograaf Arne van Terphoven sprak met Dano en alle grote namen uit de hardcore-scene en tekende een pijnlijk eerlijk, bloedstollend en dus uiterst vermakelijk levensverhaal op. In heerlijke spreektaal ('Zat ik daar te rukken, kwam Sandra binnenlopen. Ja, dat was chic') en met de snelheid van een hardcoretrack op 150 beats-per-minuut: bám bám bám. Voor wie iets wil begrijpen van de Nederlandse gabberhistorie én de dancecultuur van nu een volstrekt onmisbaar boek.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden