Review

Levendige dystopische roman over nieuwe crisis

'Verhalen die zich in de toekomst afspelen gaan vooral over dingen waar de mensen bang voor zijn op het moment dat ze die boeken schrijven.' Aldus een van de personages in Lionel Shrivers roman De Mandibles - Een familiekroniek 2029-2047, dat uiterst actueel aandoet.

De roman begint als in 2029, een eeuw na de Wall Street-crash, de Verenigde Staten opnieuw met een reusachtige financiële crisis worden geconfronteerd. De dollar stort in en wordt vervangen door de bancor, die mede het product is van Russisch-Chinese samenwerking. Dante Alvardo, de eerste Latino-president, verklaart alle goudreserves staatseigendom. De totale ineenstorting van de economie is een kwestie van tijd.

Lionel Shriver vertelt haar dystopische verhaal aan de hand van de familie van de schatrijke 97-jarige 'overgrootman' Douglas Mandible. Hij is de hoop van zijn kinderen, klein- en achterkleinkinderen, maar die hoop wordt de bodem in geslagen wanneer zowel zijn aandelenkapitaal als zijn goudreserves verdampen. Uiteindelijk zien de Mandibles zich genoodzaakt in te trekken bij het enige familielid dat nog wel een baan heeft, ironisch genoeg omdat ze werkt bij de daklozenopvang.

De Mandibles getuigt van een grote kennis van zaken op financieel-economisch gebied. Ondanks het feit dat er plottechnisch niet veel gebeurt, weet Shriver haar boek levendig te houden door telkens een ander familielid aan het woord te laten en zo de omineuze nieuwe wereld die ze beschrijft vanuit een rijkdom aan perspectieven te presenteren.

Nadeel is dat ze de lezer veel moet uitleggen. Niettemin is De Mandibles een mooie fictie-aanvulling op de boodschappen van Joris Luyendijk en De Verleiders.

Lionel Shriver

De Mandibles - Een familiekroniek 2029-2047

Uit het Engels vertaald door Jan de Nijs en Arthur Wevers.

Atlas Contact; 416 pagina's; euro 24,99.

Fictie

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden