Leven na Jon & Justin als schietschijf

Comedy Central kiest mooie opvolger voor Jon Stewart en maakt Bieber met de beste bedoelingen belachelijk.

Haroon Ali en Haro Kraak

Top

Twee maanden lang werd hevig gespeculeerd over de opvolger van Jon Stewart, die het satirische nieuwsprogramma The Daily Show presenteert, maar het na zestien succesvolle jaren wel heeft gezien. Het is alsof je je afvraagt wie in godsnaam DWDD zou moeten presenteren als het niet Matthijs was. Maandag kwam Comedy Central met een opvallende naam; de Zuid-Afrikaanse komiek Trevor Noah (31). Een gewaagde keuze: hij was pas drie keer eerder te zien in The Daily Show. Maar hij is charismatisch, ziet er goed uit en spreekt zes talen. Chapeau.

Noah heeft een zwarte moeder en een witte vader. Zijn benoeming betekent dus veel voor de etnische diversiteit van de Amerikaanse late night. En met de frisse blik van een foreigner kan hij de Amerikaanse samenleving mogelijk nog beter ontleden dan Stewart deed. Hij moet concurreren met Stewarts andere buitenlandse protegé, de Brit John Oliver, die met zijn talkshow op HBO de Yanks ook goed op hun sodemieter geeft.

Zoals altijd gebeurt met een nieuwkomer, wordt hard gezocht naar dirt. Tweets van jaren geleden kwamen bovendrijven, waarin Noah (nogal slechte) grappen maakte over dikke vrouwen en Joodse vrouwen. Ophef alom, maar Comedy Central blijft achter de komiek staan.

Noah zelf: 'Het reduceren van mijn opvattingen tot een paar grappen die niet goed aankwamen, zegt niets over wie ik ben of hoe ik als komiek ben gegroeid.'

Waren de tweets slim? Nee. Maar hij is nog jong en was toen nog jonger. Zijn recente optreden bij The Daily Show, waarin hij treffende vergelijkingen maakt tussen het zogenaamd arme Afrika en de ontwikkelde VS, belooft veel goeds.

Trevor Noah. Beeld ANP
Trevor Noah.Beeld ANP

Flop

Justin Bieber wordt de laatste tijd vaak nagewezen. Door lesbiennes die aan de kapper laten zien hoe ze hun haar willen.

Dat zei komiek Jeff Ross, zelf haarloos, tegen de jonge ster op zijn Comedy Central Roast, een 21ste-eeuws schavot waarbij de eieren zijn vervangen door harde grappen, die overigens even recht op de man worden afgevuurd. Miljoenen mensen keken hoe Bieber werd belachelijk gemaakt door comedians en celebrities als Snoop Dogg, Martha Stewart, Shaquille O'Neal, Will Ferrell, Kevin Hart en Ludacris.

Onderwerpen genoeg: Bieber, die al drie jaar geen album uitbracht, kwam recentelijk vooral in het nieuws door wangedrag als straatracen, wildplassen en drugsgebruik. Twee uur lang incasseerde hij en lachte af en toe sportief. Zelfs toen Chris D'Elia zei: 'Je hebt echt alles. Alles behalve liefde, vrienden, goede ouders en een Grammy.'

undefined

Justin Bieber. Beeld ANP
Justin Bieber.Beeld ANP

Moeilijke mannen als Charlie Sheen, Donald Trump en David Hasselhoff gingen Bieber voor. Een Roast is namelijk een uitgelezen kans eens te laten zien dat je tegen een grapje kan en eigenlijk best oké bent.

Dat wist comedian Hannibal Buress ook. 'Ze zeggen dat je je vrienden 'roast' ('roostert'), maar ik mag jou helemaal niet. Ik ben hier omdat het een mooie kans voor me is.'

Wat hij daarna zei, haalde de montage niet, liet Buress weten op Twitter: 'Eigenlijk zou jij mij moeten bedanken dat ik meedoe aan deze extreem doorzichtige poging van jou om sympathiek gevonden te worden.'

In de roos.

Tot slot kreeg de 21-jarige Bieber zelf het woord. Na een paar plichtmatige grappen excuseerde hij zich voor zijn fouten. Het klonk geforceerd. Netjes gesouffleerd door zijn manager.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden