RecensieTheater

Levelen met Anne Neutebooms geacteerde jubelstemming is vooral in het begin even een opgave (drie sterren)

Het is even doorbijten, maar dan ontvouwt Anne Neuteboom de worsteling onder de oppervlakte op slimme wijze. De cabaretier hangt in haar tweede voorstelling het stereotype van een randstedelijke millennial uit.

Anne Neuteboom. Beeld Annemieke van der Togt
Anne Neuteboom.Beeld Annemieke van der Togt

Het gaat lekker met haar publiek, constateert Anne Neuteboom, want iedereen heeft tijd, geld en ruimte in zijn hoofd vrijgemaakt om een culturele activiteit te ondernemen. Zelf heeft ze op het eerste gezicht ook weinig te klagen, in haar zilveren pakje, met ‘een parel van een sociale huurwoning’ op 100 meter van de supermarkt, altijd hoge waterdruk, een Amerikaanse koelkast en súperleuk werk.

In haar tweede voorstelling Kijk haar gaan hangt Neuteboom (29) het stereotype van een randstedelijke, iets voor de tijdsgeest uitrennende millennial uit: wie zijn die mensen die in 2019 nog binnen roken, elke dag vlees eten of een mopshond nemen?

Levelen met haar geacteerde jubelstemming en hak op de tak-stijl is vooral in het begin wel even een opgave. Waar wil ze heen met die verhandeling over doodsangst in een Efteling-attractie? Blijft ze de hele tijd in dit intense, randje irritante standje staan?

Worsteling

Ja, maar haar energie gebruikt ze ook voor een grappige imitatie van haar afterpartypersona en een krachtige peptalk waarin ze haar seksegenoten aanmoedigt om de feministische zaak een dienst te bewijzen. ‘Eerst de wereld overnemen, dan pas janken.’ Het valt niet mee om sterk, optimistisch én kwetsbaar te zijn, wil ze maar zeggen.

Gaandeweg ontvouwt ze op een slimme manier de worsteling onder de oppervlakte. Hoe verhoudt het gemis van haar vader zich tot de luxestruggles van haar generatie die óók real zijn, zoals de pakketbezorger die buiten het tijdvak arriveert? Voor haar vader is ze het kliekje in de koelkast dat naar de vriezer verhuisde, om uiteindelijk vergeten en weggegooid te worden. Zulke mooie, treffende vergelijkingen maakt Anne Neuteboom vaker. Kijk haar gaan, ondanks of juist dankzij de dingen die niet helemaal lekker gingen.

Kijk haar gaan, cabaret door Anne Neuteboom. Regie: Hanneke Braam. 26/1, Schouwburg Amstelveen. Tournee t/m 18/5.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden