Leuk: superfoute troep

De muziek en de tv-commercial: het is de bedoeling dat ze elkaar versterken, maar soms ontstijgt het liedje de reclame....

Koen Schouten

Nummer: Ballroom Blitz

Artiest: Sweet

Reclame: Vodafone

Cd: Desolation Boulevard

Er is weinig zo lekker als voor het uitgaan thuis nog even keihard eengoed nummer draaien. Zoals boksers en darters hun eigen tune hebben wanneerze het speelveld betreden, zo is opzwepende muziek onontbeerlijk voordatje stevig de kroeg in gaat. Iedereen zal zijn eigen favorieten hebben voortijdens het groomen.

In de laatste reclame van Vodafone komt een man, type fotomodel, uitzijn badkamer en maakt zich klaar om de deur uit te gaan. Terwijl hij zichdoor zijn stijlvolle interieur beweegt verzamelt hij zijn accessoires: eenplastic digitaal horloge met ingebouwde rekenmachine, hoogwaterbroek metbretels, riem-etui voor de mobiel en een dikke bril met pleister. De mooiejongen transformeert zichzelf tot nerd met ruitjesoverhemd zodat hij kanmeedoen met een suffe schaakclub. De slogan: met zo veel gratis belminutenheb je nieuwe vrienden nodig.

De nepnerd brengt zichzelf in de stemming door op zijn designgeluidsinstallatie Ballroom Blitz van Sweet (vaak The Sweet genoemd) tedraaien. Een lekker opjuttend nummer dat tegelijk flink melig is. De muziekvan de Britse glamrockband uit de jaren zeventig behoort dan ook tot debeste troep uit de muziekgeschiedenis.

Zoals bij veel groepen uit die tijd was het handelsmerk van Sweet langhaar, kinky leren pakken met halzen tot onder de navel, extravagantpodiumgedrag, half-schunnige teksten en veel onzin. Superfout dus, dat vondmen toen al. De muziekpers nam de band nauwelijks serieus, wat nietverhinderde dat Sweet in het begin van de jaren zeventig de ene na deandere hit scoorde. Hoewel de groep zich wat uiterlijk betreft aansloot bijT-Rex, Gary Glitter en Queen was de muziek van een braverekauwgomballenvariant.

De nummers zaten wel ijzersterk in elkaar. Dat was te danken aan hetschrijvers- en producersduo Nicky Chinn en Mike Chapman, dat ook werkte metMud, Blondie en Smokie. Zij zijn verantwoordelijk voor Ballroom Blitz, eennummer dat in feite nergens over gaat, behalve dat het een grotepsychedelische bende is op een gaar feest waar het geheel uitmondt in eenBallroom Blitz, wat het ook mag zijn.

Het gaarst zijn de lijzig gemurmelde, in karakteristiekejaren-zeventig-stijl overgeproduceerde coupletten, die niet in de spot tehoren zijn. Die worden afgewisseld met het hysterische refrein en Wayne'sWorld-achtige kreten als Oh yeah! De band heeft zelf door dat het lekkerleeghoofdig is, waardoor het juist leuk wordt.

Sweet is begin jaren tachtig gestopt en daarna nog sporadischteruggekomen, onder meer met een disco-medley van hun grootste hits. ZangerBrian Connolly is in 1997 overleden.

Koen Schouten

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden