Dagboek

Let een beetje op elkaar op Mount Everest

Erik van den Berg deelt dagelijks een opmerkelijk fragment uit zijn verzameling historische dagboeken.

Tentenkamp op de Mount Everest.  Beeld Getty Images
Tentenkamp op de Mount Everest.Beeld Getty Images

Mount Everest, 12 mei 1996

Een kwartier nadat ik zondagmorgen 12 mei ons kamp op de Zuidcol verliet, haalde ik mijn teamgenoten in, die bezig waren over de rand van de Geneefse Pijler omlaag te klimmen. Het was een zielig gezicht: we waren allemaal zo gehandicapt dat het afdalen van de eerste tientallen meters tot de sneeuwhelling direct daaronder al belachelijk veel tijd kostte.

Nog veel pijnlijker was echter hoe klein ons groepje was geworden: toen we deze passage drie dagen eerder hadden beklommen waren we met zijn elven geweest, nu nog maar met zes.

Stuart Hutchison, die de rij sloot, was nog boven aan de Pijler toen ik me bij hen voegde en stond op het punt zichzelf aan de vaste lijn te haken. Ik zag dat hij zijn sneeuwbril niet ophad. Het was dan wel bewolkt, maar toch zou hij door de verraderlijke ultraviolette straling op deze hoogte binnen korte tijd sneeuwblind worden. ‘Stuart!’, schreeuwde ik om boven de wind uit te komen, en ik wees op zijn ogen. ‘Je bril!’

‘Och jee’, antwoordde hij met een vermoeide stem. ‘Goed dat je eraan denkt. Hé, nu je er toch bent, wil je dan ook misschien even naar mijn gordel kijken? Ik ben zo moe dat ik het allemaal niet zo helder zie. Ik zou het op prijs stellen als je een beetje op me zou letten.’

Toen ik zijn gordel nakeek, zag ik onmiddellijk dat de gesp maar half vastzat.

Jon Krakauer (1954), Amerikaanse bergbeklimmer en schrijver. Ingekort fragment uit De ijle lucht in. Vertaling Bookmakers. Prometheus, 1997.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden